Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: Security server ban ip.

  1. #1
    Super Administrator
    Fuad's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Kulim, Kedah, MY
    Posts
    1,581
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1

    Security server ban ip.

    Tidak ramai yg menghadapi masalah ini namun jika anda adalah pengguna yang menghadapi masalah berkenaan connection timed out or connection reset by peer tetapi hanya kekadang.. nak tahu mengapa?

    Ok untuk pengetahuan kawan2 semua.. at dah set security di server seperti berikut:

    Open connection 200 connection per ip ke server selama seminit tanpa melepaskan connection tersebut (maksudnya hold connection or loading page x habis2 load)

    tindakan: server akan automatic ban ip tersebut selama 2jam..

    Mengapa di ban? melalui syntom2 tersebut jenis connection itu adalah dikategorikan sebagai serangan ddos yg boleh menyebabkan server hang or down.

    Jika kawan2 perasan hari2 sebelum ini(8/6/2012) pernah korang tak dapat masuk langsung kan selama 30min - 50min.. ha ini adalah disebabkan oleh server jem terus... dan at sedang reboot server syok.org ni dan tgh lakukan proses tweaking pd waktu tersebut.

    At dapati banyak ip dr china, us yg sedang ddos server syok.org ketika ini... tp semuanya dah selamat masuk ke listing ban secara automatic yg dilakukan oleh server...

    Namun ada juga ip malaysia yg turut tidak kecuali dr di ban.. berikut adalah ip yg at rasa sgt agresif open connectionnya:

    DENY
    175.140.54.12 * inout 1h 47m 42s lfd - (CT) IP 175.140.54.12 (MY/Malaysia/-) found to have 586 connections

    ok jika diperhatikan ip malaysia di atas ni menunjukkan dia pegang/akses connection ke server sebanyak 580+ connection tanpa henti selama seminit...(agak2 apa la dia buat tu kan)

    jd at rasa mungkin pengguna tersebut buka sampai 10tab kut dalam satu masa dan lebih malangnya mungkin line internetnya slow... dan jika berterusan begini server akan mengalami bebanan yg x dpt diselesaikan kerana dia duk pegang connection tu tanpa henti... jd utk selesaikan masalah ini supaya server tidak down, server terpaksa ban ip tersebut...

    Langkah atasi jika anda adalah pengguna yg hadapi masalah connection timed out setelah beberapa kali cuba akses:


    1. Tunggu 2jam dan akses balik.. tp kalau nak cpt, tutup modem dan on balik(tujuan nak bg dpt ip baru) dan jika berjaya masuk, pastikan jgn buka banyak2 sangat tab tu jika connection anda slow..


    3. Tapi... jika dah berbuat demikian x sampai beberapa minit boleh akses ke syok.org namun anda tetap kena ban walaupun x buka lebih 1 tab pun?

    -Jawapan: kalau jd begini at rasa sesuatu telah berlaku pada pc anda, mungkin ada malware.. diminta install antivirus yg hebat2 seperti eset, kaspersky, dan lain2 yg boleh didapati di syok.org ini dan mulakan scanning & remove virus segera selepas install antivirus....

    ok itu sahaja tips yg at dpt tlg...

    selainnya serah kepada diri sendiri....

    selamat mencuba....
    Last edited by Fuad; 08-06-12 at 05:38 PM.

  2. #2
    Senior Member qusairi's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    East Blue (Terengganu)
    Posts
    575
    Post Thanks / Like
    ooo..mcm tu crita dia rupa nya..hairan jugak apesal jd mcm tu..tenkiu Empunya Syok.org for the info...

  3. #3
    Senior Member private's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ
    Posts
    1,133
    Post Thanks / Like
    hmmm IP tu dtg dari johor.. byk incomplete request ek.. mungkin gak dia bukak banyak tab.. so trus jd flood ke server.. Ok gak langkah At ban IP suspect utk sementara.. buat reject kt iptables.

  4. #4
    Member
    cuke89's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dungun,Terengganu
    Posts
    91
    Post Thanks / Like
    thanks at kena bgi info....

  5. #5
    Member
    eywan88's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    bahau n9
    Posts
    71
    Post Thanks / Like
    pling bnyak pown 2 tab je open..papepown tq bro fuad

  6. #6
    Senior Member faizalotai's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    only FBI know
    Posts
    2,000
    Post Thanks / Like
    Thanks for the info at

  7. #7
    Super Administrator
    spyw@re's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    MALAYSIAKU
    Posts
    4,503
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    kadang kala spy pun guna ip china / us sebab guna vpn time tempat keja / luar kawasan... ( a.k.a bela berukvan )

    PENDAFTARAN AGEN TM & MAXIS 10MB DISINI



    Layan Mp3 Online

  8. #8
    Super Administrator
    Fuad's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Kulim, Kedah, MY
    Posts
    1,581
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    same2...
    itu la.. kalau x buat mmg server jem lg la mcm semalam.. hehe.. sudahla dia kena tangkis serangan ddos.. kena plak user bukak2 camtu.. hehehe...

    spy.... berukvan? hehe

  9. #9
    Senior Member

    boyz371's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Kelantan
    Posts
    848
    Post Thanks / Like
    Ada gak pernah buka sampai bertab2
    hehe
    Tapi tak kena ban lagi.Lau pakai VPN ip US pon kena ban gak ke at?

  10. Likes rainseed liked this post
  11. #10
    Super Administrator
    Fuad's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Kulim, Kedah, MY
    Posts
    1,581
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by boyz371 View Post
    Ada gak pernah buka sampai bertab2
    hehe
    Tapi tak kena ban lagi.Lau pakai VPN ip US pon kena ban gak ke at?
    hehe tu connection laju la tu.. ni kalau yg connection slow sgt2 then bukak byk2.. mmg kene la.
    x kisah.. apa sahaja ip.. kalau kena dgn rules tu.. dia akan ban...

  12. Thanks mapei thanked for this post
    Likes mapei, bojot123, prap liked this post
Page 1 of 3 123 LastLast

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •