Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 26

Thread: Tahun depan ekonomi gawat ke?

  1. #11
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    149
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    betul,, lagi tinggi lagi bagus la hahaha takpe biasa la baru2 kan macam tak jelas lagi kan. Ha btw MBB tengah buat promo ni smpi 7 dec je. interest 3.85%, tinggi jugak tu
    hmmmm boleh lah sebab hari tu aku ade jumpa bank yg lagi tinggi boleh bagi interest 4% tak silap aku per anum...
    cuma sanggup tak sanggup je lah sebab bank obersea memang bagi tinggi2

  2. #12
    Member tripledacker's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    95
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by popolan View Post
    aku dapat lah rumours yg mengatakan tahun depan malaysia akan naikkan OPR lah ape lah tapi gaji masih ditakuk lama weh! aku ni simpanan utk sara hidup pun tak banyak ade lah dalam berapa k je jujur cakap...
    macam mana nak kukuhkan ekonomi diri ni.. tapi nak tanya, simpan akaun biasa ke bukak akaun fixed deposit yg dpt interest tnggi ?
    hmmm rasanya fixed deposit lg untungkan kita. contohnya cam skang simpan 6 bulan then nanti akan ada interest rate yg tinggi tau. contohnya cam kau gi simpan kat maybank akan ada interest yg dorg offer kt kite..

  3. #13
    Senior Member xinxin's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    129
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Takyamsulu View Post
    berapa min? aku tak kenan invest ni sbb takut emergency xde tempat nk korek
    sebab tu la jgn masukkan semua, kena la simpan untuk emergency gak. selebihnya baru masuk kat FD untuk masa depan kita jugak.. nanti duit tu beranak la sikit sikit. tkdela habis terus gituu

  4. #14
    Member alorvera77's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    85
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    mmg tkleh keluar suka hati,, kena ikut tempoh tu, ada yg minimum tk smpi 1 tahun pun. tpi berbaloi la dgn interest rate tgi, setidaknye duit tu berkembang, kalau kita simpan kat akaun biasa tu byyk gitu je la duit tu kalau kita tk usik tak tambah kan hahaha
    haaa ni aku sokong. kalau simpan dlm bank biasa silap2 habis gitu je duit kita. kalo simpan kat maybank eIFD-I ni mmg ada risk tp berbaloi lah interest 3.00+ tau

  5. #15
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    betul,, lagi tinggi lagi bagus la hahaha takpe biasa la baru2 kan macam tak jelas lagi kan. Ha btw MBB tengah buat promo ni smpi 7 dec je. interest 3.85%, tinggi jugak tu
    3.85% utk brp lama tenure? Nak tengok kat mana ye?

  6. #16
    Senior Member peng123's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    141
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by birthsunny View Post
    3.85% utk brp lama tenure? Nak tengok kat mana ye?
    3.85% tu untuk 6 bulan,, ada paling singkat 2 bulan,, interest 3.50%, refer sini https://www.maybank2u.com.my/maybank...lash-deal.page

  7. #17
    Member alorvera77's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    85
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by goodpoint View Post
    bagi ak simpan kat fixed deposit lg tnggi tp ikut bank ape ler..
    cuma fixed deposit tk leh kluarkan sesuka hati tu masalah dia haha
    betul la ni FD lg bermanfaat kt kita. tp en baru baca ritu yg maybank tgh tawarkan interest tinggi skrg smpai 7 december tak silap. baik cpt siapa yg nk buat investment tu...

  8. #18
    Member tripledacker's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    95
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    mmg tkleh keluar suka hati,, kena ikut tempoh tu, ada yg minimum tk smpi 1 tahun pun. tpi berbaloi la dgn interest rate tgi, setidaknye duit tu berkembang, kalau kita simpan kat akaun biasa tu byyk gitu je la duit tu kalau kita tk usik tak tambah kan hahaha
    hmmm ko rasa mana lg untung? simpan 6 bulan or 12 bulan?? rasa cm nk try invest kt maybank ni tp dlm dilemma berapa bulan hahhaa

  9. #19
    Senior Member xinxin's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    129
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by lilacscarf View Post
    Aah setuju, simpan kat fd mmg lagi tinggi interest berbanding saving acc biasa. cuma nk kena pndai tengok bank mna yg offer high interest, kdg2 time bank2 ni buat promo, kaw2 jugak interest rate dia bagi pstu tenure pendek. rajin2 la tengok page bank2 tu semua.
    smlm baru tgk maybank buat offer gile gile punya. interest rate mmg tinggi sampai 7 dec ni. aku pun rasa nak pergi invest sbb mmg sah la akan dpt keuntungan kt kita kan..betul tak huhu

  10. #20
    Senior Member xinxin's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    129
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    betul,, lagi tinggi lagi bagus la hahaha takpe biasa la baru2 kan macam tak jelas lagi kan. Ha btw MBB tengah buat promo ni smpi 7 dec je. interest 3.85%, tinggi jugak tu
    ha tu lah baru je tgk td iklan maybank buat promo pasal investment ni. nampak cm mmg berbaloi lah kan sbb tinggi tu interest 3.85%. selama ni bca org ckp interest 3.00% pun ok dah, tp ni 3.85% lg la bagus..

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Members who have read this thread: 11

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •