Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: macam mana nak bagi sayur fresh and tak layu?

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    155
    Post Thanks / Like

    macam mana nak bagi sayur fresh and tak layu?

    Salam, nak mintak pendapat tentang penjagaan sayur yang dibeli dari supermarket. Sealalunya dah letak dalam peti ais pun tahan 3 hari je.

  2. #2
    Member popolan's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    84
    Post Thanks / Like
    aku pun tak tahu la, kdg beli tak sempat nk simpan betul2 esk lusa dah layu. rugi duit beli
    ho... ho... ho...

  3. #3
    Senior Member peng123's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    126
    Post Thanks / Like
    ada ke cara? setahu aku lepas beli tu terus potong basuh pastu letak dlm bekas tpi kena lapik tisu la

  4. #4
    Senior Member peng123's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    126
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by popolan View Post
    aku pun tak tahu la, kdg beli tak sempat nk simpan betul2 esk lusa dah layu. rugi duit beli
    even kalau letak dlm bekas pun kdg salah teknik pun cepat je layu so entahlah

  5. #5
    Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    95
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    even kalau letak dlm bekas pun kdg salah teknik pun cepat je layu so entahlah
    peti ais yg beku melampau pun problem jugak kdg nk defrost lama gila

  6. #6
    Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    95
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    ada ke cara? setahu aku lepas beli tu terus potong basuh pastu letak dlm bekas tpi kena lapik tisu la
    peti ais ni pun salah satu isu jugak dlm hal rumah, kdg2 beli yg murah tpi sejuk melampau tak pun tak sejuk langsung

  7. #7
    Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    95
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    even kalau letak dlm bekas pun kdg salah teknik pun cepat je layu so entahlah
    teknik utk bekukan ayam ikan semua tu pun kena ambil kira pastu mcm kalau ada baby lepas pump susu letak dlm freezer ada peti ais buat susu tu cepat rosak

  8. #8
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    163
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by siapsiap View Post
    peti ais ni pun salah satu isu jugak dlm hal rumah, kdg2 beli yg murah tpi sejuk melampau tak pun tak sejuk langsung
    betul sbb tu kena invest yg ada latest technology mcm prime freeze tu so takdela makanan kita sejuk melampau

  9. #9
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    163
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by siapsiap View Post
    teknik utk bekukan ayam ikan semua tu pun kena ambil kira pastu mcm kalau ada baby lepas pump susu letak dlm freezer ada peti ais buat susu tu cepat rosak
    teknik yg betul pun kalau peti ais korang takde prime fresh dan prime freeze pun makanan still akan cepat rosak dan rasa akan tukar rasa

  10. #10
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    163
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    ada ke cara? setahu aku lepas beli tu terus potong basuh pastu letak dlm bekas tpi kena lapik tisu la
    beli peti ais yg ada prime freeze prime fresh mcm panasonic prime+ edition mudah hidup sbb sesuai dgn org suka masak

Page 1 of 3 123 LastLast

Members who have read this thread: 10

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •