Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: Kotoran degil pada pakaian,camner nk hilangkan?

  1. #1
    Senior Member cyclebin10's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    121
    Post Thanks / Like

    Kotoran degil pada pakaian,camner nk hilangkan?

    Korang sumer guna pencuci ape untuk hilangkan kotoran degil especially kat bahagian leher baju,lengan dan siku baju.Anak i yg sulong ni baru tahun 1,fham2 la yer..baju sekolah time pegi sekolah suci bersih jer...huh..balik umh..baju putih dah x nampak ruper..legam..

    Actually paling x suke bab basuh pakaian ni alergic dgn sabun basuh ,,
    kalau basuh pakaian guna tgn alamat nyer..berkerapu ler tgn ni lagi2 kalau guna clorox @ vanish...panas pijor tgn dibuatnyer...

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by cyclebin10 View Post
    Korang sumer guna pencuci ape untuk hilangkan kotoran degil especially kat bahagian leher baju,lengan dan siku baju.Anak i yg sulong ni baru tahun 1,fham2 la yer..baju sekolah time pegi sekolah suci bersih jer...huh..balik umh..baju putih dah x nampak ruper..legam..

    Actually paling x suke bab basuh pakaian ni alergic dgn sabun basuh ,,
    kalau basuh pakaian guna tgn alamat nyer..berkerapu ler tgn ni lagi2 kalau guna clorox @ vanish...panas pijor tgn dibuatnyer...
    guna vanish je yg putih punya sebab tu memang khas utk baju putih lah
    lepas tu rendam dulu 2-3 jam sebelum masuk mesin basuh..
    vanish tu xde rosakkan tgn lah ok je ak guna

  3. #3
    Senior Member catwang's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    139
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by cyclebin10 View Post
    Korang sumer guna pencuci ape untuk hilangkan kotoran degil especially kat bahagian leher baju,lengan dan siku baju.Anak i yg sulong ni baru tahun 1,fham2 la yer..baju sekolah time pegi sekolah suci bersih jer...huh..balik umh..baju putih dah x nampak ruper..legam..

    Actually paling x suke bab basuh pakaian ni alergic dgn sabun basuh ,,
    kalau basuh pakaian guna tgn alamat nyer..berkerapu ler tgn ni lagi2 kalau guna clorox @ vanish...panas pijor tgn dibuatnyer...
    so far guna vanish tk de lah pijor ii tngan cuba tgk kat mesin basuh ko dulu ade tk lumut2 ke ape ke sebab kalau basuh baju tp drum kotor pun tk guna jugak tau..

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    22
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by catwang View Post
    so far guna vanish tk de lah pijor ii tngan cuba tgk kat mesin basuh ko dulu ade tk lumut2 ke ape ke sebab kalau basuh baju tp drum kotor pun tk guna jugak tau..
    ye betul jgk sbb penah jd kt aku ni hehe basuh baju bagai nak rak tapi baju bau hapak mcm tk basuh sebulan.
    last2 tu tgk kat drum top load tu ade mcm bulu2 kucing, lumut ape semua tu pun faktor jgk baju kotor.

  5. 28-01-22, 11:25 AM

  6. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    15
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by birthsunny View Post
    guna vanish je yg putih punya sebab tu memang khas utk baju putih lah
    lepas tu rendam dulu 2-3 jam sebelum masuk mesin basuh..
    vanish tu xde rosakkan tgn lah ok je ak guna
    Vanish mmg jdi basuh baju tpi hrga mahal sikit la. Clorox boleh guna tpi kena asingkan nnti bercumpur dgn baju lain habis la turun warna baju. Elok basuh asing je kalau guna clorox

  7. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    12
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Johnwakluu123 View Post
    ye betul jgk sbb penah jd kt aku ni hehe basuh baju bagai nak rak tapi baju bau hapak mcm tk basuh sebulan.
    last2 tu tgk kat drum top load tu ade mcm bulu2 kucing, lumut ape semua tu pun faktor jgk baju kotor.
    Drum mesin basuh tu kena cuci jugak 2 kali sebulan baru la x kotor baju masa basuh tu. Kotorn baju yg dlu2 la tu melekat kat drum lepas basuh sebab tu baju jadi bau hapak

  8. #7
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2021
    Posts
    7
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by cyclebin10 View Post
    Korang sumer guna pencuci ape untuk hilangkan kotoran degil especially kat bahagian leher baju,lengan dan siku baju.Anak i yg sulong ni baru tahun 1,fham2 la yer..baju sekolah time pegi sekolah suci bersih jer...huh..balik umh..baju putih dah x nampak ruper..legam..

    Actually paling x suke bab basuh pakaian ni alergic dgn sabun basuh ,,
    kalau basuh pakaian guna tgn alamat nyer..berkerapu ler tgn ni lagi2 kalau guna clorox @ vanish...panas pijor tgn dibuatnyer...
    Nak guna clorox kena guna sarung tangan. Bhaya tangan direct kena chemical ni. Leher baju mmg susah nak tanggal kotor tu kena rendam air panas letak sabun baru la senang nak basuh nnti bersih je

  9. #8
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    15
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by bak2u View Post
    Nak guna clorox kena guna sarung tangan. Bhaya tangan direct kena chemical ni. Leher baju mmg susah nak tanggal kotor tu kena rendam air panas letak sabun baru la senang nak basuh nnti bersih je
    Ada try jugak basuh guna air panas tpi leceh nak tnggu rendam tu lama. Pastu baru masuk mesin basuh tu sejam lebih baru la siap nak sidai lagi bnyk kerja oii

  10. #9
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by gerbangara View Post
    Vanish mmg jdi basuh baju tpi hrga mahal sikit la. Clorox boleh guna tpi kena asingkan nnti bercumpur dgn baju lain habis la turun warna baju. Elok basuh asing je kalau guna clorox
    rasanya pakai clorox lagi rosak baju tu ye lah sebab clorox ni menghakis baju tau boleh reput kalau silap rendam.
    dan pernah try dah so, better elakkan pakai clorox kalau nak bersihkan baju tu

  11. #10
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    22
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by mr.aza View Post
    Drum mesin basuh tu kena cuci jugak 2 kali sebulan baru la x kotor baju masa basuh tu. Kotorn baju yg dlu2 la tu melekat kat drum lepas basuh sebab tu baju jadi bau hapak
    pakai mesin basuh jenis ape? top load ke front load ke manual??
    sebab beli je mesin basuh yg auto drum wash senang cari je kat online belambak baju pun tk hapak dah

Page 1 of 2 12 LastLast

Members who have read this thread: 8

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •