Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 33

Thread: Selamat ke utk bayi??

  1. #1
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    135
    Post Thanks / Like

    Selamat ke utk bayi??

    Selamat ke kalau nk bagi bayi bawah 6 bulan minum air paip?? atau bancuh terus susu powder tu dgn air dari paip sinki...

  2. #2
    Member tripledacker's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by misskey View Post
    Selamat ke kalau nk bagi bayi bawah 6 bulan minum air paip?? atau bancuh terus susu powder tu dgn air dari paip sinki...
    Kalau air paip tu dimasak, selamat je lah aku guna elok je dah bape tahun hidup dengan minum air dari paip tak de nak guna2 penapis ke ape haha cuma air tu kadang2 rasa karat

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    106
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by tripledacker View Post
    Kalau air paip tu dimasak, selamat je lah aku guna elok je dah bape tahun hidup dengan minum air dari paip tak de nak guna2 penapis ke ape haha cuma air tu kadang2 rasa karat
    Itu kooo! Ini utk baby hahaha..
    Baby ni perut dia sensitive cepat terkena penyakit..
    Jangan bandingkan punca dan sumber air dulu dgn sekarang..
    Sebb dulu air sungai tak payah masak pon boleh minum..

  4. #4
    Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    87
    Post Thanks / Like
    Xsure lah boleh ke x sebab kakak ak pun jaga baby kat taska guna air masak dari air paip jugak. tapi ok je bancuh susu baby tu xbyk ragam tgk maybe kakak ak masak 2-3 kali air tu. Tapi utk xnak bgi baby sakit perut leceh sikit pun xpe. Mana ada modal nk pasang penapis air mahal2.

  5. #5
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    135
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by siapsiap View Post
    Xsure lah boleh ke x sebab kakak ak pun jaga baby kat taska guna air masak dari air paip jugak. tapi ok je bancuh susu baby tu xbyk ragam tgk maybe kakak ak masak 2-3 kali air tu. Tapi utk xnak bgi baby sakit perut leceh sikit pun xpe. Mana ada modal nk pasang penapis air mahal2.
    ohhh, leceh jugak sbnarnya nk masak air tiap hari sbb sy busy dgn benda lain..kalau dh masak air pun nk kena tunggu dia cool down down dulu, baru boleh bancuh dgn susu…

    saya baru pindah rumah ni, so takda water filter lagi...

  6. #6
    Junior Member youngmaria10's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by siapsiap View Post
    Xsure lah boleh ke x sebab kakak ak pun jaga baby kat taska guna air masak dari air paip jugak. tapi ok je bancuh susu baby tu xbyk ragam tgk maybe kakak ak masak 2-3 kali air tu. Tapi utk xnak bgi baby sakit perut leceh sikit pun xpe. Mana ada modal nk pasang penapis air mahal2.
    Rasanya kalau taska lah kena ada penapis air kan boleh bayar bukan2 atau srurh kakak kau survey mana2 water filter yg tak payah masak air tapi kalau nak suam kan panaskan sekejap je. Tu kalau nak yg murah lah hehe

  7. #7
    Junior Member youngmaria10's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by goodpoint View Post
    Itu kooo! Ini utk baby hahaha..
    Baby ni perut dia sensitive cepat terkena penyakit..
    Jangan bandingkan punca dan sumber air dulu dgn sekarang..
    Sebb dulu air sungai tak payah masak pon boleh minum..
    Ye betul sebab baby perut sensitif dan baby kena minum air yg
    Dah disteril. Kalau belum ditapis apa semua dorg akan jatuh sakit antibodi org kan lain2

  8. #8
    Member tripledacker's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by goodpoint View Post
    Itu kooo! Ini utk baby hahaha..
    Baby ni perut dia sensitive cepat terkena penyakit..
    Jangan bandingkan punca dan sumber air dulu dgn sekarang..
    Sebb dulu air sungai tak payah masak pon boleh minum..
    Ahahaha mana lah ak tau bab2 ni sebab dah bape tahun hidup elok je ak minum sumber air paip rumah ak tu. Mungkin dah sebati haha. Tapi tu lah kalau air rasa karat, mmg ptong betul nak minum. Tekak dah haus ni terpaksa beli air mineral. Ada cadangan ke utk ak beli penapis air?

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2021
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by misskey View Post
    Selamat ke kalau nk bagi bayi bawah 6 bulan minum air paip?? atau bancuh terus susu powder tu dgn air dari paip sinki...
    uishh jangan jangan.. kalau tanya orang lain pun memang orang akan cakap jangan.. sebab air paip ni kuat tau dia punya texture ha
    Last edited by artifct6; 24-02-21 at 07:27 PM.

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2021
    Posts
    6
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by tripledacker View Post
    Kalau air paip tu dimasak, selamat je lah aku guna elok je dah bape tahun hidup dengan minum air dari paip tak de nak guna2 penapis ke ape haha cuma air tu kadang2 rasa karat
    untuk kita yang dah cukup umur ni boleh lagila.. tapi baby ni aih tak sarankan ah..

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Members who have read this thread: 11

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •