Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Isu covid dan kebersihan

  1. #1
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    135
    Post Thanks / Like

    Isu covid dan kebersihan

    Siapa kat sini yang kena bekerja kat luar time - time covid ni? Aku ade la terbaca artikel nirupa - rupanya covid ni boleh tinggal kat macam - macam permukaan. Aku ingat kita kena basuh tangan je, pakai mask. Rupanya kat baju , kasut, beg pun boleh. https://www.cnet.com/health/can-coro...now-right-now/

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by misskey View Post
    Siapa kat sini yang kena bekerja kat luar time - time covid ni? Aku ade la terbaca artikel nirupa - rupanya covid ni boleh tinggal kat macam - macam permukaan. Aku ingat kita kena basuh tangan je, pakai mask. Rupanya kat baju , kasut, beg pun boleh. https://www.cnet.com/health/can-coro...now-right-now/
    Tu benda yg biasa sebab paling x pun virus boleh hidup 3 hari je. Baju balik je dari keluar tu basuh je lah jgn pakai lagi. Tapi penat lah nak basuh hari2

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2021
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Betul sgt lah penat kot hari2 nak basuh kalau mesin basuh boleh sekali dryer dlm rumah kan bagus ini kena kerngkan kat dobi

  4. #4
    Member peng123's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    98
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by mr.aza View Post
    Tu benda yg biasa sebab paling x pun virus boleh hidup 3 hari je. Baju balik je dari keluar tu basuh je lah jgn pakai lagi. Tapi penat lah nak basuh hari2
    Jgn la duk ulang pakai 2 3 hari mcm tu sebab ada je wei jenis org mcm ni. Pakai sweater seminggu baru basuh. Musim covid ni semua kena basuh takut risiko jangkitan masa kluar g mana-mana

  5. #5
    Member popolan's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    73
    Post Thanks / Like
    Biasa la tu maybe diorng takut baju cepat nampak buruk kalau basuh tiap hari. Mesin basuh pun putar kuat sngt mau x luntur baju kalau basuh
    ho... ho... ho...

  6. #6
    Junior Member youngmaria10's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by peng123 View Post
    Jgn la duk ulang pakai 2 3 hari mcm tu sebab ada je wei jenis org mcm ni. Pakai sweater seminggu baru basuh. Musim covid ni semua kena basuh takut risiko jangkitan masa kluar g mana-mana
    Ohhh nasib baik aku jenis yg sekali pakai je lantak sejam dua baru pakai ke apa sebelum covid2 lagi aku dah mcam tu senang cerita lahir2 je dah mcam tu hahahaha busuk hapak lah kalau seminggu baru nak basuh

  7. #7
    Junior Member youngmaria10's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by popolan View Post
    Biasa la tu maybe diorng takut baju cepat nampak buruk kalau basuh tiap hari. Mesin basuh pun putar kuat sngt mau x luntur baju kalau basuh
    Basuh baju aku selalu 3 hari sekali je sidai memang tak direct matahari baru lah baju tahan lama... Baju aku dari form 3 aku masih ada walaupun umur sekarang dah 24 tahun tauuuuu! Tu je tips dia letak softener lebih sikit kalau boleh yg anti bau hapak

  8. #8
    Member cyclebin10's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    99
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by youngmaria10 View Post
    Basuh baju aku selalu 3 hari sekali je sidai memang tak direct matahari baru lah baju tahan lama... Baju aku dari form 3 aku masih ada walaupun umur sekarang dah 24 tahun tauuuuu! Tu je tips dia letak softener lebih sikit kalau boleh yg anti bau hapak
    Nak sidai direct matahari xde masalah kalau 2 3 jam je. Kalau lama sngt tu yg jdi luntur. Fabric softener tu wajib okay kalau x mesti hapak punya

  9. #9
    Senior Member catwang's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    112
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by cyclebin10 View Post
    Nak sidai direct matahari xde masalah kalau 2 3 jam je. Kalau lama sngt tu yg jdi luntur. Fabric softener tu wajib okay kalau x mesti hapak punya
    Aku duk survey mesin basuh baru yg mcm ala-ala kat dobi tu sebab yg lama putaran tu kuat sngt sampai kadang2 terbelit susah nak leraikan masa nak sidai

  10. #10
    Member peng123's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    98
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by popolan View Post
    Biasa la tu maybe diorng takut baju cepat nampak buruk kalau basuh tiap hari. Mesin basuh pun putar kuat sngt mau x luntur baju kalau basuh
    Maunya tak luntur kalau berputar kuat mcm tu. Baju nampak buruk kalau basuh baju yg material jenis satin ke cotton x kena cara mmg habis rosak baju tu

Page 1 of 2 12 LastLast

Members who have read this thread: 10

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •