Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Beli rumah mana lebih berbaloi

  1. #1
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    141
    Post Thanks / Like

    Beli rumah mana lebih berbaloi

    Saya perlukan nasihat…haritu saya cari apartment pastu jumpa la beberapa unit dkt situ, yg satu harga dlm 350k pastu satu lagi harga dia dlm 400k camtu
    Satu tu dia tak include perabot dlm rumah, satu lagi tu dia include sekali perabot dlm pakej rumah.. yang takda perabot tu lawa je, lantai semua baru kena cat Cuma takda perabot je la
    Yang rumah ada perabot tu mcm ok la tapi tak kena sgt dgn taste saya kalau nk deco rumah tu
    Jadi, saya nk tahu pendapat…
    Lebih baik saya beli yg rumah kosong tu (350k) pastu jimat 50k, ke saya patut beli je rumah yg dh siap ada perabot tu (400k) pastu bayar extra 50k?

    Yang rumah 400k tu ada:-

    - Sofa
    - Tv
    - meja makan
    - 3 bed frame ( 1 queen 2 single )
    - 3 mattress ( 1 queen 2 single )
    - 3 almari
    - 3 meja (lebih kurang cam study table)
    - microwave
    - stove
    - kitchen cabinet
    - rak kasut

  2. #2
    Senior Member pluggertorn's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    101
    Post Thanks / Like
    Ermm better beli yg dah siap complete brang tu tapi barang tu still okay lagi ke? Kalau masih nampak cantik dan okay, u bayar je lah extra 50k tu... U just beli washing machine je lah kan senang...

  3. #3
    Member tdsue's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    85
    Post Thanks / Like
    Jangan! Baik beli rumah 350k sebab u beli barang2 rumah yg perlu saja tak akan sampai 50k! I beli perabot dengan barang elektrik semua dalam 10k je complete! Langsir dan stove not included lahhh hehe

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    118
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by tdsue View Post
    Jangan! Baik beli rumah 350k sebab u beli barang2 rumah yg perlu saja tak akan sampai 50k! I beli perabot dengan barang elektrik semua dalam 10k je complete! Langsir dan stove not included lahhh hehe
    Betul tu. Better beli yg rumah kosong sebab kita x sure perabot tu still elok lagi or dah lama. Kalau beli sendiri boleh save money lgi instead of 50K tu. Mesin basuh pun x included dlm tu.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    120
    Post Thanks / Like
    Benda yg penting mcm peti ais dan washing machine tak ada pun dlm list. 50K tu kira mahal la sebab boleh beli brg bnyk lgi dgn duit 50k tu. Mcm x berbaloi sngt utk 50k dpt brg-brg tu je

  6. #6
    Senior Member pluggertorn's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    101
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by birthsunny View Post
    Betul tu. Better beli yg rumah kosong sebab kita x sure perabot tu still elok lagi or dah lama. Kalau beli sendiri boleh save money lgi instead of 50K tu. Mesin basuh pun x included dlm tu.
    Ye tak ye jugak. Kalau dapat barang dlm rumah tu okay tak pe lah. Ye lah beli barang perabot tak sampai 50 k hehehehe boleh beli brang dlm rumah serba baru.... Tapi beli brg elektrik boleh dpt ckul ke 50 k?? Mesin basuh, tv, oven je dah mahal!

  7. #7
    Member tdsue's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    85
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by birthsunny View Post
    Betul tu. Better beli yg rumah kosong sebab kita x sure perabot tu still elok lagi or dah lama. Kalau beli sendiri boleh save money lgi instead of 50K tu. Mesin basuh pun x included dlm tu.
    Ohh ya ckp pasal mesin basuh, sy cari mesin basuh yg front loaded lah tapi nak brand elok sikit sbb dulu pernah beli top load susah nak capai baju kalau dalam sgt hehehe

  8. #8
    Senior Member cyclebin10's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    108
    Post Thanks / Like
    Alah banyak je brand yg washing machine front loader sekarang ni. Try survey yg mana lgi murah. Aku pun suka jugak yg front load ni sebab nampak mcm sama yg kat dobi

  9. #9
    Senior Member catwang's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    119
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by pluggertorn View Post
    Ye tak ye jugak. Kalau dapat barang dlm rumah tu okay tak pe lah. Ye lah beli barang perabot tak sampai 50 k hehehehe boleh beli brang dlm rumah serba baru.... Tapi beli brg elektrik boleh dpt ckul ke 50 k?? Mesin basuh, tv, oven je dah mahal!
    Cukup je kalau pndai banding harga brg elektrik yg murah sikit tapi make sure beli yg tahan lama. Mesin basuh tu penting sebab mana sempat nak basuh tgn ni. Dah la skrng musim hujan jenuh jugak la nak g dobi

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    118
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by cyclebin10 View Post
    Alah banyak je brand yg washing machine front loader sekarang ni. Try survey yg mana lgi murah. Aku pun suka jugak yg front load ni sebab nampak mcm sama yg kat dobi
    Sy pun prefer yg front load washer jugak sebab design mcm tu nampak cantik. Sy berkenan yg brand panasonic tu sebab body colour tu warna silver
    Last edited by birthsunny; 08-02-21 at 05:41 AM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Members who have read this thread: 7

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •