Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: Glycerin untuk rambut?

  1. #1
    Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    99
    Post Thanks / Like

    Glycerin untuk rambut?

    Hai semua,
    nak tanya kat sini ada yg pernah guna glycerin untuk rambut?
    Saya ada search pasal glycerin ni, tgk mcm elok untuk buat rambut nampak hydrated n shiny.
    https://www.healthline.com/health/gl...r#store-bought

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    113
    Post Thanks / Like
    ya, kalau kamu perasaan, tengok ramuan kat label belakang produk, sama ada produk penjagaan rambut kah kulit, banyak yang ada guna glycerin ni

  3. #3
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    127
    Post Thanks / Like
    glycerin ni kalau declare dalam label, ia ada dalam pelbagai bentuk seperti glycerol, glycerine, glycerol monostearate, glycerolum, glyceryl alcohol dan lain...tapi nama biasanya sama...iaitu glycerin

  4. #4
    Member tdsue's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    82
    Post Thanks / Like
    tak silap saya setiap product sekarang memang sedia ada guna glycerin kan cuma tk berapa tahu function nya.

  5. #5
    Member xinxin's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    86
    Post Thanks / Like
    actually kalau shampoo banyak sangat perfume pun tak elok jugak. kandungan glycerin dia pun tinggi. so better guna bahan semula jadi

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    113
    Post Thanks / Like
    betul, sesetengah masa saya rasa bergantung kepada negara, negara lain guna nama yang lain, tapi nama biasanya glycerin ni

  7. #7
    Senior Member misskey's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    127
    Post Thanks / Like
    Gliserin boleh menarik kelembaban dari udara ke dalam batang rambut dan ia bekerja dengan baik sebagai konditioner rambut untuk mengekalkan kelembapan rambut

  8. #8
    Member tdsue's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    82
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by ipohlai View Post
    betul, sesetengah masa saya rasa bergantung kepada negara, negara lain guna nama yang lain, tapi nama biasanya glycerin ni
    haah maybe kat sini orang tak familiar dengan gliserin tapi masih kita guna jugak harian. yang penting kena cari bahan shampu kurang kimia lah

  9. #9
    Member xinxin's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    86
    Post Thanks / Like
    jadi kalau guna selalu adakah rambut jadi baik atau boleh buat rambut rosak sebab tak sesuai?

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    113
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    selalu guna rasanya tak ada masalah..sebab fungsinya sebagai kondisioner,
    kita pun selalu guna kondisioner lepas basuh rambut kan

Page 1 of 3 123 LastLast

Members who have read this thread: 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •