Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 19 of 19

Thread: Nikah PKPB

  1. #11
    Junior Member Raslinorman's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sunflo0303 View Post
    byk ke yang tak ckupnye tu?aku dlu pon laki aku buat personal loan. aku asa ramai kot org skrg buat loan utk kahwin.
    buat loan tu boleh tapi takut nanti tak tertanggung nanti dia punya interest. interest mana nk dpt rendah2.

  2. 09-12-20, 11:04 PM

  3. #12
    Senior Member sunflo0303's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    102
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Raslinorman View Post
    buat loan tu boleh tapi takut nanti tak tertanggung nanti dia punya interest. interest mana nk dpt rendah2.
    itu adat meminjam lah..sebab tu kena cari betul2 dan semak financial ko mampu ke tak. yg penting tanya org dlu dan compare benefit dan interest rate nya

  4. #13
    Senior Member sunflo0303's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    102
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by goodpoint View Post
    kwn aku byk mcm ni. ada yg syorkan ,ada yg cakap tak berbaloi. entah la.aku tengah pikir2 ni,bukan senang kot nk g bank loan sbb nk kawen. takkan nk pinjam ahlong lak kan
    susah dapat ke tak tu belakang cerita.yg penting apply dlu. dan part sgt2 penting ko kena survey btul2.ada tmpat yg bg lulus tapi kaw2 interest dia bagi,kdg tak berbaloi dgn jumlah yg ko pnjam.

  5. #14
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2018
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by goodpoint View Post
    dah cakap dah. tapi duit kumpul pon makan tahun jugak. mmber2 syorkan buat loan dlu,duit lbih tu boleh cover apa yg patut lpas kahwin ni.
    nak buat camna lagi kalau tu ja option yg ada..cuma pastikan faedah serendah yg mungkin lah..kalau tak sakit nak menaggungnya..

  6. #15
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2018
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sunflo0303 View Post
    itu adat meminjam lah..sebab tu kena cari betul2 dan semak financial ko mampu ke tak. yg penting tanya org dlu dan compare benefit dan interest rate nya
    sbb selagi mampu elak tak payah buat loan utk nikah ni..benda boleh kumpul lambat2 pun..tgok skrg nak ramai yg tak sedar diri buat loan ya..

  7. #16
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    88
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Raslinorman View Post
    buat loan tu boleh tapi takut nanti tak tertanggung nanti dia punya interest. interest mana nk dpt rendah2.
    kena pandai cari yg interest rendah la,tgk yg mmpu.byk je ada..aku amik dgn yayasan dewan perniagaan melayu rate plg rendah 6.99% .bank ada yg smpai 9 lbih tau.bulanan ptong dari gaji je,tak pyh pening

  8. #17
    Member
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    88
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by emy_lin View Post
    nak buat camna lagi kalau tu ja option yg ada..cuma pastikan faedah serendah yg mungkin lah..kalau tak sakit nak menaggungnya..

    btul, sbb tu aku sllu recommend kwn2 aku utk ambil yg brdasarkan syariah.ni plg boleh caya. kalau ko kje gov then 1.5k pon dah layak dapat.blacklist pon ada harapan. klu bank dh lama reject.klu btul trdesak nk pkai habis la.

  9. #18
    Junior Member Raslinorman's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sunflo0303 View Post
    itu adat meminjam lah..sebab tu kena cari betul2 dan semak financial ko mampu ke tak. yg penting tanya org dlu dan compare benefit dan interest rate nya
    mmg kena buat perbandingan dulu la sebab tiap2 bank bkn sama kan. tapi kalau nikah ni tak payah kut buat loan baik kumpul then dh kahwin nak buat loan rumah ka apa takpala.

  10. #19
    Junior Member Raslinorman's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    14
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by louiskee View Post
    btul, sbb tu aku sllu recommend kwn2 aku utk ambil yg brdasarkan syariah.ni plg boleh caya. kalau ko kje gov then 1.5k pon dah layak dapat.blacklist pon ada harapan. klu bank dh lama reject.klu btul trdesak nk pkai habis la.
    fuh serius lah 1.5k pun lepas? bank apa tu

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Members who have read this thread: 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •