Results 1 to 3 of 3

Thread: Sejarah/History Badminton

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    20
    Post Thanks / Like

    Sejarah/History Badminton

    Siapa yang tahu pasal sejarah kemasukan badminton di dalam negara kita? Tak ramai kan yang tahu. Kebanyakkan orang di Malaysia akan kaitkan sejarah badminton di Malaysia dengan hero lagend iaitu Anak-Anak Sidek. Okay topik hari ini tentang kemasukan badminton di dalam negara kita. Pada awal 1900, ada satu permainan yang dinamakan Poona dibawa masuk ke Penang oleh pegawai dari East Hindia Compony. Permainan itu akhirnya dijadikan permainan rasmi untuk Penang dan diikuti oleh Perak. Dan bermulalah perkembangan permainan badminton diseluruh Malaysia.

    Perkembangannya semakin maju sehingga Malaysia memenangi banyak kejohanan dekat luar negara. Itu semua atas jasa para pemain kita iaitu Anak-Anak Sidek. Diorang bawa balik Piala Thomas and etc. Yang terus menjadi impak bila kita dapat tempat ketiga dalam Suka Olimpik. Itulah secara ringkasan tentang badminton history in Malaysia ini.

    Apa kata kita kongsi secara terperinci sama-sama tentang perkembangan dan kemajuan sukan bdaminton dalam negara kita.

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    24
    Post Thanks / Like
    Aku ingat lagi masa zaman ni. Ini zaman kita wei anak-anak sidek. ada satu hari tu aku pergi badminton court nak jadi mcm Misbun dengan adik aku sekali kena hentam teruk dengan diorang sebab kitorg tak pandai main. berlagak je lebih hahahhahaa.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2022
    Posts
    7
    Post Thanks / Like

Members who have read this thread: 1

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •