View Poll Results: Seram atau... Tidak??

Voters
3. You may not vote on this poll
  • Tak Seram

    0 0%
  • Seram

    0 0%
  • Lawak + Seram

    3 100.00%
Results 1 to 9 of 9

Thread: ~Kisah Seram Rumah Sewa~

  1. #1
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9

    Cool ~Kisah Seram Rumah Sewa~


    Perhatian : Penggunaan bahasa yang digunakan adalah bahasa SMS, agak kasar dan kurang sesuai untuk pembaca di bawah umur. Anda tidak digalakkan untuk meneruskan pembacaan sekiranya tidak berpuas hati. Kisah ini dikongsikan bersama sebagai pengajaran, hiburan dan pembacaan oleh penulis tanpa sebarang niat provokasi dan lain-lain. Tq.



    Ini kisah aku,wan chubby,alip dan juga mat sedih bersama-sama dengan jembalang yang duduk menginap sekali bersama kami.
    Mungkin kisah ini tak seseram seperti kisah seram yang anda pernah baca. Tapi saya janji anda akan merasai pengalaman yang unik dengan membaca kisah seram ini.
    Kalau anda minat sesuatu yang diluar kotak pemikiran anda dan sesuatu klimaks yang berbeza,ini lah tempat nya.. RUMAH SEWA..



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    citer nie time aku blaja kat gombak.. time tu aku menyewa kat rmah sewa area taman sri gombak.. rumah sewa yg aku stay tu dia 2 tingkat..

    kat bwh ada blik kecik tp more to mcm stor je.. tingkat 2 lak ada 3 bilik.. nk dijadikan cter aku ngan sorang mmbe aku nie aku pgil wan chubby sbb dia punya saiz bdan agak montel mmg dah jd habit klau tdo ska tdo kat tngkat bwh sbb kat bwh agak sejuk sbb ada kipas syiling ngan udara senang msuk.. sesuai la ngan saiz bdan kami yg memerlukan pengudaraan yg baik untuk menyejukan bdan kami..

    so back to story.. ada 1 mlm nie si wan ngan cabul nya smbil tgk tv dia lh slumber bkak topik pling aku xnk dgr.. dia tanya aku..

    "paan,btl ke org taman nie ckp rmah kita nie pnah ada kes bunuh.. sbb tu sewa dia murah.." aku cuma bls ngan carut kn si wan tu je..

    tp dlm ati aku mcm nk mengiyakan gak.. sbb aku pn pasan gak.. Dah dkat 3 taun.. sewa xpnah naik.. asl ckp kami nk pndah cari rmah lg dkat ngan kolej mesti tuan rmh turun kn lg sewa..

    aku yg dah mls nk layan si wan nie merapu trus ajak si gemuk tu tdo memandang kn ujan dah start renyai2.. mmg best nie klau nk beradu.. hihi.. aku suruh si gemuk nie pdam lampu ssb mmg kami nk tdo akan pdam lampu dlu..

    ngam2 aku nk msuk fasa nyeyak je.."kedegangg!!!" bunyi pntu toilet tingkat 2 berbunyi...

    time tu trus aku terjaga.. tp x la trus bgn sbb msih mamai2 g.. kebetulan posisi aku time tu ngah membelakang kn si wan tu.. dah la tdo agak jauh lak tu..

    yela. klau tdo hadap2 siap peluk lagi haru lak kn.. huhu.. so aku cma diam kn diri je.. tggu respon si wan.. tkut2 cma mainan tdo aku je kot g pn kat lua ngah lebat..mybe la kot..

    ngah aku nk ttdo blik tetiba phone aku berbunyi! ada msg msuk. cilanat! time tu aku pkai nokia butterfly so korang bayangkan la bunyi dia kuat mana..

    sambil aku mencarut aku gagah kn lak gak buka msg tu.. time tu aku ngah bekelubung dlm selimut.. maklum la.. sejuk..

    "paan.. ko dgr tak bunyi td??".. si wan rupa nya yg anta.. sial.
    penakut gak gemuk tu.. aku pn tkut gak sbenar nya time tu.. ngah aku nk blas x semena2 aku dgr bunyi nafas btl2 kat telinga aku..

    aku time tu jgn ckp nk baca pape doa dah.. silap2 ko tanya nama aku pn aku xle jwb time tu.. aku nekad nk tgk menatang apa yg main tiup2 telinga aku. pundek. konon nya la..

    tp time tu ada 2 je kemungkinan.. sama ada aku pengsan or aku kna sampuk.. aku dah x peduli.. aku trus je toleh.. skali aku toleh xde pape.. aku nmpak si wan ngah mengigil je.. aku apa lg.. trus rapat kn bdan sebelah dia..

    aku bisik kat dia soh tgk kat tangga ada apa.. dia ckp x brani.. aku ckp la kat si gemuk tu.. aku kira smpai 3 kita tgk sesama.. dia jwb

    "yela.." mcm nak xnk je.. kimak pnya gemuk.. aku slow2 kira.. smpai je 3 dia bkn nk tgk tp trus bgun jerit

    "haaaaaaannntuu....!!!" kua rmah.. kimbet pnya gemuk!

    aku ngan nada bengang n xpuas ati tanya kat dia ngan suara yg ditahan2.. bajet takut hantu tu dgr la kot apa yg kami bincang kn.. hahha..

    "wei gemuk.. yg ko lari pehal?? seb bek hantu tu x kejar kita la sial.. kimak la ko nie.. smpan skit bodoh ko tu" aku memprotes tnpa bg peluang kat wan membela diri.

    si wan cuma garu pipi dia yg x gatal tu je sambil kejap2 toleh kanan,kejap2 toleh kiri.. nk minta simpati aku la tu.. nie hah,kaki makan dia karang.. tetiba wan bisik kat aku..

    "paan.. ko tau td time pas ko sbut je no 3 aku pandang kat tangga apa yg aku nmpak?.." "apa?" aku tanya dia blik.. mlas nk berteka teki ngan si gemuk nie.. "aku nampak.. kepala bergolek..mata dia renung tepat kat aku doh.."

    aku tgk wan mengigil lgi time tu.. xtau la sbb sjuk ke takut.. tp aku tgk cara dia x mcm nk cari alasan lpaskn diri..

    "ermm.. cer try kol bdak yg tdo kat ats.. alip ke..or mat sedih.. " aku bg cadangan.. wan angguk je.. trus kol.. tp x berangkat.. sudah nya smpai ke subuh kami dok kat lua..

    bla akak kat sbelah nk g keje dia nmpak aku ngan wan trus dia tnya np dok lua.. aku ckp la stres blaja.. dia glak je.. dia tanya stres blaja ke mlm td nmpak kepala bergolek kat tgga? "gulllrrp..!!" aku pndang wan..wan pandang aku blik.. sial!!



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    akibat dr peristiwa mlm ari tu.. ala.. mlm yg aku kena usik ngan jembalang bangang kat rmah sewa tersayang tu la..

    aku ngan wan menjadi lebih peka n penakut.. smpai nk mandi pn berteman.. bkn berteman smpai msuk dlm blik air sama2 tp time aku mandi dia tggu kat lua blik air..

    ok2.. trus kat bab cerita utama.. pg tu mcm biasa aku bgun lgi awal dr wan.. aku kejut si gemuk tu.. biasa aku kjut dia ngan maki n hamun br dia bgun.. pg nie snang la pulak dia bgun.

    pg nie aku ada test so aku cdang nk grak awl.. siap awl lh gak selak2 buku. maklum la.. laki.. suka baca buku last minute pekara biasa.. hehehe.. time aku kjut wan tu dia pandang je aku.. eleh.. x puas ati lettew kena kjut kasar2 ngan aku.. persetan kn je perasaan si gemuk nie..

    time aku ngah mandi tu aku jerit nama dia.. senyap. biasa dia mesti nyayi atau menjerit smbil ketuk pintu soh aku mandi cpat2..

    "tdo apa gemuk nie?.." gumam aku dlm diri.. aku kua je dr bilik mandi dah xde.. tgk dlm blik pn xde.. iya la.. mana la tau dia smbung tdo blik. gemuk tu bkn lh caye sgt.. aku cek.. sah mmg xde..

    "kimak.. gemuk nie g mana lak" getus aku dlm ati. sbb kn dah lambat aku mls nk layan so aku siap2 je. time aku kua rmah aku tgk moto dia pn xde. xpnah2.. biasa si gemuk nie mesti panas kn mto dlu sbb dia ckp tkut moto semput nk bw bdan dia yg gemuj tu..

    disebabkn aku dah lambat aku gerak je kolej jln kaki.. smpai kolej aku nmpak dia ngan awek dia. Dia nmpak da muka toya aku trus dia dtg kat aku smbil tersengih2 mcm kerang busuk...

    "paan.. sori la.. mlm td aku over nite ngan awek aku.. study.. hihi.." si gemuk berbicara sambil tersengih2 memberi alasan..

    "ah sudah.. sapa lak tdo ngan aku mlm td?? sah.. mmg terkena lgi aku.." aku snyap kn dlu cter tu sbb jap lg aku test. disebabkan peristiwa tu la aku gagal test(padahal mmg slah sendiri xnk study. hihi..)

    mlm tu aku meroyan2 memuji si gemuk ngan kata-kata caci makian nista sbb tergamak melukakan emosi aku dgn tingal kn aku ngan jembalang tu sorang2..

    lg lak wan tu tanya syok ke x tdo ngan jembalang tu?? babi sungguh kau wan.. nsib dia comel klau x kaki makan dia.. huh.. xpe.. aku ada plan nk kena kn si gemuk tu lak.. huhu.. ko tgu wan...



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    mlm nie mlm isnin. mlm yg langsung xde kaitan ngan mlm2 seram yg slalu kita dimomokan dlm filem or drama mcm mlm jumaat kliwon or mlm khamis or mlm2 seram yg lain..

    jumaat lpas sbelum blik rmh msing2 aku dah plan ngan bebudak rmh nk kena kn wan.. aku xnk tgu smpai mlm jumaat sbb x sbar nk kena kn si gemuk tu. ngam2 je pas si gemuk tu tdo aku naik tngkat 2.. kejut kn bebudak lain ajak kua rmah..

    aku pnya la bengang n busuk ati siap magga lgi pintu grill. konon2 klau dia terjaga kang si gemuk tu xle lari. kakakaka.. aku gelak jhat dlm ati sndiri. nk tambah lg busuk ati aku siap blanje kengkawan mkn lg mlm tu.. sesuatu yg x pernah aku wat sebelum nie.. yup.. 1 rmah.. ala.. ada 4org je pn termasuk aku. huhu..

    aku agak2 timing dah cun aku pn kol si wan.. bebudak rmah dah gelak2..

    "wan.. tolong bukak ikatan kain kapan aku.. aku rimas..eiii..." aku wat sore hantu.. bebudak rmah dah xle than gelak. smua pakat gelak mcm sial.. kakaka.. puas ati aku! tetiba aku dgr sore wan mcm pelik..

    "klau ye pn aku x blik lagi xkn rndu smpai kol aku pg2 buta paan oi.." hah?? kejadah apa lgi yg melanda aku nie?? aku xpuas ati.. aku ltak je phone terus ajak bdak2 blik rmh sewa.. sah.. wan mmg xde dlm rmah.. br aku pasan moto dia xde dr td sblum kami kua rmah..



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    besok pg time kat kolej terbahak2 si gemuk tu gelak kan aku ngan bdak2 rmah sewa.. bangsat. aku mengerutu dlm ati. wan ckp jembalang tu mmg syok kat aku kot sbb tu asyik aku je yg terkena..

    dah la terkena.. duit lak melayang blanja bdak2 rmah.. aku da sound bdk2 rmah sewa. sp gelak aku lalu kn penumbuk aku kat muka masing2.. smua pakat senyap je..

    tu la. niat jahat lgi kn dah mendapat. tp cter tu x tamat mcm tu je.. pnah skali rmah sewa tu black out.. aku ngan bebudak pakat la nyala kn lilin.. past stdy la dlm gelap..

    sok tu aku nmpak akak jiran aku tu sje la borak kosong cter psl smalam. akak tu pn tanya kat aku..

    "np korang psang lilin ngan lampu terbuka?" dah sudah.. bala apa lak nie.. aku pn mati2 an lak ckp smalam lampu black out. akak tu ckp asl korang x kua tgk btl ke black out.

    "aah.. asl la aku x terpikir.." degus aku dlm ati.. tp dah smpai smua skali terkena dlm rmah tu mksud nya jembalang tu bkn la syok kat aku..

    "mungkin dia syok kat wan,mat sedih or alip" aku bercakap dlm ati. menafikan ayat si wan yg dia ckp jembalang tu syok kat aku..



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    time tu lg bp ari nk pose.. smua jiran tetanga pakat2 wat msk2 tkar2 juadah tkar sesama jiran.. rmai gak yg dtg bg juadah makanan kat rmah kami..

    kami sambut sambil tersengih sbb kami xtau nk tkar juadah mcm mana.. kami mkn pn x tentu.. dah dkat nk magrib ada nenek nie bg makanan.. mmg kami smua x knal n xpnah nmpak nenek tu..

    aku nie jenis ramah n mesra sbb tu aku knal hmpir smua penduduk asl kat taman tu.. aku tgk makanan dah bercampur aduk.. aduh.. mcm mana nie.. si alip ngan wan aku tgk msing2 muka dah rakus nk ratah makanan tu..

    aku tanya dorang knal x nenek yg anta makanan td.. smua pkat ckp x knal.. aku ckp la mybe jembalang tu nk kenakan kita lg kot.. baik jaga2.. kita mkn lua je la..

    smua pakat setuju. aku soh dorang g dlu kang aku dtg kemudian.. ala,kedai biasa kita org lpak.. tau la aku nk dtg. aku bg alasan nk berak dlu. huhu.. aku ckp karang aku buang makanan tu..

    bila aku da yakin je dorang dah kua.. aku ngan lafaz bismillah amik bungkusan makanan tu dan.. makan. kakakkaa... dowang percaya ckp aku wat pe.

    nenek tu mmg la dowang x knal sbb nenek tu bkn dok situ pn.. tp aku pnah tgk nenek tu ngan cucu dia kat kdai runcit. nenek tu dtg sini sbb nk smbut pose kat sini je. cucu dia cun kot. aku makan ngan lahap nya. pdn muka dowang. dendam aku terbalas. oh yeahh!!



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    slalu kita dgr cite nampak "benda" yg menyerupai org yg kita knal kn pdahal tu bkn org yg kita knal pn.. ala.. mcm yg aku cter aku nmpak wan tp bkn si gemuk tu pn.. klise kn?

    nie ada versi rare.. mlm pas kejadian aku melantak mkn nasi yg jiran2 aku bagi kat rmah aku tu aku skit tenat. yup.. tenat.. bkn sbb kena santau or makanan tu sbenar nya cacing..

    tp sbb perut aku sndri yg xtahn.. aku mengambil masa yg lama dlm tandas. smbil aku berperang ngan perut aku yg skit bdak2 lak sbuk menganjing smbil gelak2 aku.. bila aku rser dah agak ok aku pn kua la dr toilet tu..

    aik.. mana lak bebudak tu?? aku dah start cuak! aku jerit nama wan. ada balasan..

    "ye paan.. aku kat bwh nie hah.." aku trus turun kat bwh.. sudah!! mana plak gemuk nie??

    "wei.. jgn main2.. aku da la x bp nk shat.. korang kat mana nie.." mata aku dah start berair.. bkn tkut cma agak terguris skit perasaan aku.. ngah2 skit nie lak bdak2 nie ajak bergurau..

    "aku kat sini la cibai!" aku dgr sore wan mcm xpuas ati bila aku seru nama dia byk kali. sumpah aku xnmpak pn dorang.. sore dgr. tiba2 aku dgr sore alip dr tingkat ats.

    "paan..!! speak mata ko ke dlm lubang jamban nie??!" aku raba muka aku. paaapp!! aku tepuk dahi. patut la aku xnmpak.. mcm mana aku x sdar speak aku terjatuh dlm lbang jamban. kimak. bala lagi.

    bdak2 ckp balasan sbb aku mkn x ingat mmber. sudahnya seminggu aku kena bahan ngan bdak2 rmah sewa.. kimbet.



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    hari nie ada pasar mlm. yup. tempat yg pling owesome untuk pelajar mcm aku yg selalu hidup dlm kesempitan dri segi kewangan tuk mencari makanan yg sedap dan murah. nak2 lagi klau g last minute.. kompem byk dpt free.

    hihi.. so aku yg dah bernafsu nk mkn kuey tiew kerang pn ajak la wan pg ke pasar. bdak2 lain mcm biasa la.. mlm jarang sgt ada kat rmah. smua pakat buat hal msing2..

    smpai je kat pasar aku trus beli apa yg aku dah set nak beli. past wan ckp dia nk g beli kebab jap so aku bia kn jela.. x lama pas tu dia dtg blik kat aku..

    "eh,ckp beli kebab? mana nya?" x ada respon pn dr si gemuk tu.. agak dah. nie mesti bengang sbb kedai yg jual kebab tu dah ttp.. salah aku gak ajak g pasar lmbt2 sgt.. kesian lak aku tgk gmuk nie.. huhu..

    "dah la.. x payah la wat muka.. kang pas mkn aku teman ko lpak kdai tom yam. aku banje ok?" aku cuba memujuk si gemuk nie.. buruk tgk muka dia merajuk. so smpai rmah aku pn layan kuey tiew kerang smbil tgk tv. si wan lak lpak kat blik atas.

    ngah sedap aku layan kuey tiew tetiba aku dgr sore yg mmg familiar dr arah pintu..
    "woi pundek! sonok mkn nmpak? aku soh tgu jap ko blik mcm tu pehal??" aku toleh.. gulrp.. wan!! tp..mcm mana lak..??

    aku x puas ati trus naik ats nk double check. kompem wan yg td dah xde kat ats!! ah.. sudah.. aku trun bwh tgk wan ada pegang bungkusan kebab..

    "yg ko nie mcm nmpak hantu kenapa??" wan tanya.. "er..aku.. aku.." itu je mampu ckp.. kimbet punya jembalanggggg!!!



    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    sebenar nya rumah sewa tu byk jasa nya ngan kami.. kat situ lah kami berteduh untuk mengengam segunung diploma.. skit demam kami kat rumah tu gak la..

    kami jumpa jodoh pn kat dumah tu gak.. eheks! mksud aku time aku menyewa la.. putus cinta pn kat rmah tu gak(ok,yg nie xle blah) so mcm mana angker skali pn rumah sewa tu aku ttp syg kn rmah tu and rmah tu lah rumah pling lama penah aku menyewa..

    sampai ada membe kampung aku dduk sekali bla dia dpt kerja sebagai nurse kat ampang. dia laki ok. daus nama dia tapi dia untung la x pnah kena kacau. hahaha..

    so ada lagi sambungan dia.. tp tuk versi kali nie bkn aku yg kena tapi bdak2 lain pulak.. oh ye.. mat sedih korang x tau lgi kn?? pas nie citer mat sedih pulak.. dia nie penakut abadi tahap petala dewa.. sebab apa.. jeng2.. kang aku citer ok beb?

    so nie aku post muka dia. napa kami pngil dia mat sedih?? korang tgk sndiri la muka dia. dia gelak ke,marah ke,gembira ke muka dia ttap mcm ngah sedih sbb tu kami pangil dia mat sedih. x caya?? korang tgk la sndiri.. huhu. ciaou!!

    **gambar tidak dikepilkan.harap maap



    Last edited by lolly lilly; 16-05-16 at 06:35 PM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  2. Thanks dddyf thanked for this post
    Likes dddyf liked this post
  3. #2
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    BAB MAT SEDIH

    Black Out 1??

    seperti mana dengan nama diberi,mat sedih,mcm tu gak la org nya..sedih je memanjang..

    ada sekali tu aku ngan wan nk kua g up town danau kota. kami ajak si sedih nie.. mmg sampi mati la x mau nya dia ikut sbb dia nie mmg payah nak kua. tapi cuba korang ajak lepak tgk bola, g beli komik mmg laju je dia nie..

    so di pendek kan cerita kami kua la g uptown,cuci mata je pn.. memandang kn xde benda yg menarik sgt aku ngan wan amik keputusan lepak minum dlu sambil tgk org karoke open kat uptown tu..

    aku tgk jam.. dah 3 pagi nie..kesian la plak ngan sisedih sengsorang je kat rmah so aku ajak la si gemuk bie blik. sampai rmah je aku x sedap ati.. tgk lampu semua tertutup..

    aku msuk dgr ada org mengaji.. semacam je.. aku ajak la si gemuk nie naik atas.. aku tgk si sedih nie ngah psang ayat al-quran dlm phone dia.. yg dia lak ngah menongeng smbil merapu ntah apa benda..

    memandangkan kami dah ada pengalaman sebelum nie maka aku tanya kat wan..
    "td kita sampai rmah jiran ada lampu x?. "
    "ada.." perlahan wan menjawab.. aku x sedap ati..

    "tu la korang.. aku dah ckp dah rumah nie berhantu tp korang xnk caye.. tgk!! hah.. kan aku lak dah kena nie..!!"mat sedih dah dok teriak. aku amik keputusan ajak wan ngan sedih lepak kedai thailand area rmah kami..

    tp yg pelik nya smpai kami blik xde lampu gak.. dah subuh.. biasa nya klau cter hantu bkn time subuh dia dah x kacau ke?? mcm biasa akak jiran pn kua dan tnya npa kami kat lua. aku bg alasan kali nie tgk bola lak..



    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    PENAFIAN - Side Story..

    krikkk...kriiikkk... sebenarnya xde cengkerik pn cuma nk g tau ptg nie ngah ujan time aku menaip.. yup,ujan renyai2 sambil aku menikmati sebatang 2 rokok LM menthol ditemani pekerja import made in bagla n nepal kat mamak.langsung x romantik.

    so back to main story, selama aku menulis aku x pernah mengiyakan segala cerita yang aku tulis begitu juga aku tak pernah menafikan kebenaran yg terjadi di rumah sewa tersebut. maka kamu sebagai pembaca diberi sepenuh nya kebebasan tuk membaca,mencerna dan membuat kesimpulan ttg cerita yg aku tulis. itu hak kamu sebagai pembaca maka jgn pula menafikan hak aku sebagai penulis pula..

    biakan aku terus dengan dunia aneh aku saja. hihi.. hidup kadang kala perlu aneh segala kecacatan tatabahasa dlm cerita ini mmg disengajakan supaya cerita aku nie dekat dgn jiwa yg membaca nya (ini bkn karangan spm).

    mana yg suka kn hasil penulisan aku byk2 trimas aku ucapan kan,mana yg x suka tu nk wat mcm mana kn.. suka2 kn la harap nya. hihi.. so selamat membaca cerita aneh dari penulis yang aneh!



    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    Mat Pindah Rumah 1

    pagi tu time aku ngah mandi dan berak aku terdengar sore wan mcm ngah merayu domba memujuk kekasih yg sedang merajuk.. sambil berak dan menikmati sebatang pall mall merah (time tu aku isap pall mall)

    otak aku ligat memikir kn apa yg sedang terjadi diluar bilik pembuangan najis tersebut. belum pun sempat saluran dubur aku kembali mengecut selepas aktiviti pembuangan najis sebentar tadi wan dah memekak kat telinga aku..

    "tu la ko musibat. berak kemain lama lagi smpai sedih belah pn ko xtau"
    "nasib pall mall, klau suria lagi lama la babi" aku jwb dlm ati. mlas nk bertekak pagi2 buta nie..
    "biakan je la dia wan.. dia ngah terkejut lagi tu.. g pn dia nk g mana je pn.. dia bkn ada sedara mara kat sini pn..

    " aku cuba menenangkn wan.. lagi pn aku ckp bedasarkn fakta. sedih orang kedah dan xde sedara mara pn kat sini.. aku msuk bilik dia smbil bertowel.. uih.. clear hah bilik dia.. xde apa tinggal.

    aku ajak wan cpat bersiap.. mana tau jumpa dia kat kolej kang aku lak try pujuk dia.. sebelum masuk toilet wan sempat pau aku pall mall sebatang. nak berak gak lettew!!


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    Mat Pindah Rumah 2

    smpai kat kolej aku langsung x nmpak kelibat si sedih.. urm.. mana la pulak dia nie..

    ops.. lupa nk g tau.. korang semua mesti pelik mana si alip sepanjang citer aku nie kn? ok.. klau nk tau smua bdk rmah sewa amik kos sama,IT cuma wan gemuk je amik kos bisnes. tp memandangkn si wan nie ada moto dan suka amik class pgi maka terpaksa la aku amik class pg gak sbb lh tumpang dia g class skali. hihi..

    yg si sedih nie lak dia bkn ada kwn so dia amik la gak class pgi klau x kang xde geng la dia.. tp kdang2 aku g kolej jln kaki ngan si sedih gak.. slalu nya sedih tumpang kwn dia je.. jiran dlm taman gak.. alip lak lagi selesa bgn lmbt so sbb tu dia amik class ptg..sbb dia tkut lmbt g class kata nya..

    so back to main story, aku tgk kat kolej sedih mmg xde. aku tnya gak bdak2 kolej smua mcm pakat x nmpak je.. mybe dia x g kolej kot rini.. maybe la.. aku ngan wan amik keputusan nk singah kedai warung dpn kolej.. ada jual taufu fah murah dan sedap. hihi..

    ngah aku pilih bebola yg mmg tersedia dicucuk kat batang sate tu wan jerit nama aku..
    "sabar la muk.. aku ngah pilih la nie.. sayur lebih ngan kuey ti yau 2 kn?? ye2.. aku tau pebret ko la muk.. jap erk..

    " aku cuba berlawak ngan wan walaupn memang aku amik semua yg aku ckp td sbb tu mmg part pebret si gemuk tu.
    "bkn la sial! meh sini ada benda aku nk tunjuk!!" wan mencebik sambil menunjuk kn phone motorola yg x berapa nak smart pon time zaman tu... erk!!?.. tercekik aku bila baca sms yg wan tunjuk..


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    Mat Pindah Rumah 3

    "awak..kita putus.." mcm tu la ayat dlm sms tu.. erk? korang percaya ke? hahaha.. tak2.. tu aku tipu.. sebenar nya ayat dia mcm nie
    "diminta penghuni rumah sewa keluar ngan kadar segera sebab ada jembalang nk menyewa" korang percaya gak ke?? hahaha.. ok2.. kali nie aku serius..

    "wan..awat hang tak kejut aku pagi tadi..hang tau kan aku ada paper pagi nie..sampai ati hang wat aku lagu nie.." aku geleng kepala.. bertubi2 aku asak wan ngan soklan..

    "pagi tadi ko tegur sapa hah muk??" aku tanya smbil menikmati makanan yg dah terhidang.. aku tengok wan dah ilang selera makan dia. benda nie jarang2 terjadi.. aku lak mkn ttp mkn,lagi pn dah biasa kena sakat ngan jembalang so dah agak lali.. agak je ok, blm lali btl.. kalau jmpa dpn mata mau lari gak aku,lali x lali la kn.. hahaha..

    "aku ckp ngan sedih la.. ko sndiri masuk dlm bilik dia kn tgk dlm bilik dia dah kosong.." aik.. dia pulak tanya aku??
    "aku tgk td ada je brang si sedih tu??" aku cuba begurau balik.. muka wan dah pucat lesi time aku ckp brg sedih ada lagi..

    "yela2.. mmg aku tgk td xde barang dia.. dah la..mkn dlu. kang blik kita tanya dia.. ok?" wan angguk.. tu pn lemah je dia menganguk.. pas pekena sebatang pall mall merah aku bayar dan ajak wan trus blik..

    "tapi klau kat rumah mmg xde mat mcm mana paan??" gulrp..dia tanya aku blik.. mana la aku nk tau.. "kita try tgk kat rumah dulu la.." aku ajak wan.. aku yg bwa moto wan masa blik sbb tgk dia mcm xde jiwa.. nie pn jarang2 gak.. yeah!


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    Mat Pindah Rumah 4

    mcm yg wan risau kn.. mat xde.
    "urmm.. maybe dia g kolej kot.. mana tau jumpa letcure minta kasi amik paper ke.. x pn amik mc ke.." aku cuba sedap kn ati wan.. wan dah mula gelisah. aku soh dia kol je mat klau risau sgt,tu pn bersebab.. aku ingat lagi time 1st time kena sakat,alah..yg aku ngan wan dok kat lua time ujan tu la..

    aku soh wan kol bdk2 kat atas tp kita org dgr sore mengilai.. so aku ngan wan jadi fobia. aku cuba tenangkan wan.. aku ckp klau ptg pn sedih x blik bru kita cari dia,wan setuju. so tuk lupakan benda yg jadi aku ajak wan siap2,kua pergi lepak kat taman tgk org bersenam.

    tak la,yg tu aku tipu. sebenar nya nk tgk awek je. yeeehah! smpai padang aku tgk sunyi je,lain dari ari2 yg lain. xde awek. cuma ada org tua berbangsa cina ngan bersenam tai chi.. cit! spoil btl. tetiba wan dpt sms..

    "wei.. bila hang ngan paan nk blik nie.. amboi.. xkn sampai petang x blik lagi..
    " err.. aku pandang wan.. yg wan punya muka lak dah mcm ayam berak kapur.. pucat. aku ajak wan blik tp wan lak mcm berat je.. aku paksa gak..

    wan tanya aku,"apa kita dah wat smpai kena sakat sampai mcm nie sekali erk paan..
    " aku sendiri xde jawapan.. aku tgk dia dah mcm nk nagis pn ada.
    "dah la,toksah pikir pape. skunk elok kita balik dulu je.." kami pn berjalan pulang ke rumah ngan seribu soklan..


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    Mat Pindah Rumah 5

    "hhehheehhehehehe...kakakakkaka...." rmah sewa dipenuhi suara org ketawa sambil mengilai.. aku masih mantain tenang menghisap pall mall merah.. wan dah mula mengigil.. peluh jantan dah mula membasahi dahi wan..

    "sabar wan.." aku cuba memujuk..
    "aku x blh paan,aku x blh!!!" wan menjerit cuba memprotes.
    "jgn wan..jiran kita ada anak kecil.. lagi pn tengah magrib nie kn??" aku cuba mengigatkan wan dengan situasi yg sedang berlaku..

    "tapi nie dah melampau sgt...!!" wan mula memberontak.. aku terdiam, seolah2 mengakui kebenaran apa yg wan ckp kn.. aku hembus asap rokok yg aku sedut tadi.. fuuuhh.. penuh nikotin dlm sudut ruang tamu rumah sewa..

    "mcm nie la wan.. kita bg 1 lg peluang.. nie 1st nie last.. amacam? " aku bg cadangan kat wan.. wan aku tgk btl2 dah xle control.. mengigil2 dah 1 bdn dia.. suara ketawa makin kuat..

    "eeeeiiiiii... hihihi.." aku plak xle than. "dah la tu sial!! ko nk gelak sampai bila babi??!!" aku ngan wan hanya mampu tgk si sedih tgh gelak smpai terguling2.. rupa-rupanya si sedih mmg sje nk kena aku ngan wan. dia ngan jembalang sama je,KIMBETT!!!


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    Langsuir!!

    malam tu mcm sepakat je smua tdo kat bwh ramai2. aku ngan wan dah ckup rimas.. sedih ngan alip sibuk dok tanya aku pnah nampak x jembalang dlm rumah nie.. wan dah mencarut2.. yela,tgh mlm mcm nie dah kenapa tanya soklan bodoh..

    "hurrmmmm...ada" aku menjawab lesu..
    "citer la.. aku nk dgr sgt nie" sedih mendesak aku supaya bercerita. aku nie dah mcm mak2 lak kena cerita kat dorang dulu bru dorang lh tido,kimbet!

    "ok.. cter dia mcm nie.. korang ingat x time wan xde.. ala.. yg dia kua ngan awek dia tu.." wan dah wat muka pelik.. sbb biasa nya smua benda aku mesti cerita kat dia dulu.. tp aku dah bg signal soh wan diam je dulu. si sedih ngan alip angguk2 kepala je.. aku sambung cerita..

    "aku nampak benda putih melayang dari tangga past bediri dpn aku,hah.. time tu aku ngah baring kat sini la.." aku bercerita sambil tepuk2 tempat aku ngah baring skunk.

    "pastu2??" desak alip ngan sedih nk tau lebih lanjut..
    "tetiba bnda tu rupanya langsuir doh.. dia melayang smpai syiling.. tetiba langsuir tu menjerit!! ADUH!!" Aku cerita smbil buat muka ngan tanggan2 aku skali bergerak..

    "asl langsuir tu jerit? pelik lak tu cara dia jerit" mat tanya aku..
    "nie aku nk cite la nie.. aku tanya kat langsuir tu napa menjerit past korang tau dia jwb apa?? dia jwb kepala dia tersangkut kat kipas syiling ler.." kakakakaakaka... aku ngan wan gelak sampai nagis2. pdn muka! misi bls dendam berhasil. sedih ngan alip trus naik atas selepas dorang memBABI kan aku ngan wan. kakakakaka.
    Last edited by lolly lilly; 15-05-16 at 02:59 AM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  4. #3
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    Penghuni Baru 1

    hah.. yg nie best sbb ari nie kami dpt ahli rumah baru. nama jgn tanya sumpah aku x ingat sbb dia msuk dlm 2 ari je seingat aku.. bdk nie kwn sekampung ngan mat sedih. napa dia masuk 2 ari nie aku citer.

    kalau mat nie penakut,kwn dia lagi truk aku ckp bak hang.. hahaha.. tu ayat mat sedih ok,aku ajuk je. so bdak nie kemas2 la brang dia.. dia x blaja kat kolej kami pn cma kerja area sini je.. aku bab tu xde hal sangat.. tp yg aku x suka ngan bdak nie,1st yg aku perasan perasan dia nie lembut.

    aku bkn nk kata aku nk diskriminikasi ke apa ok tp kalau skali dia masuk toilet 2 batang suria abis pn xkua2 lagi. aku ngan wan nie dah la class pagi. ari pertama dia stay je kami dah lambat g class sbb tgu dia kua bilik air punya psl.

    wan nie mmg pantang klau g class lambat. so smpai kolej aku dah nmpak muka wan lain semacam je.. dia ngan muka bangang dia.. eh.. bengang, ajak aku g rmah awek dia pas abis class. so aku on je tnpa byk bertanya.. ptg tu pas class aku g la rmah awek wan,skali dia just amik telekung je..

    "ko nk wat benda bodoh apa nie wan.. kesian bdak tu doh" aku cuba memujuk wan supaya dia x trus kn ngan idea bodoh dia nk tkut kn kwn mat tu..

    "xpe,pape aku tangung.." erm.. tu je la ayat si wan klau aku bising kat dia.. so mlm tu la bermula cerita dia..



    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    penghuni baru 2
    pagi tu aku tgk wan muram je.. ari nie xde class sbb cuti peristiwa. mlm semalam aku lepak rumah sewa mmbe 1 kos aku sbb nk wat final projek, so aku xtau apa yg jd semalam. mat xde sebab anta kwn dia kat bus stop. alip lak dating.. aku dduk kat lua rmah smbil layan sepam 2 pall mall merah.. fuuhh.. nikmat.. aku hulur kotak rokok kat wan.. wan menolak.. "rilex la.. cuba citer apa jadi mlm td.." aku cba xnk tanya ngan soklan berbentuk provokasi.. aku tau jiwa si gemuk tu ngah terluka,bingung or rser bersalah maybe.. "aku xtau paan.. smua nya terlalu pantas.. " berat nie.. apa sebenar nya yg jdi nie.. aku guna psikologi.."ok,klau ko xnk cter kat aku kita xpyah berkawan dah pas nie.." aku cuba mengugut wan.. aku tgk gemuk tu nampak resah.. ok,taktik aku berhasil! "ok la.. mcm nie.. smalam kn aku g amik telekung kat awek aku.." aku angguk2 je smbil trus menghisap nikotin jenama pall mall. "rupanya time aku pkai telekung tu kwn mat tu ngah perhatikan aku.." tersekat2 wan bercerita.. ok,aku mcm dah dpt tangkap je,cuma x bape pasti lgi.. "past?" aku tanya nk xnk je sbb aku mcm dah blh agak apa yg jd.. "dia tenung aku tajam je.. elok aku toleh aku nampak dia. terkejut aku.. " ok.. punch line is coming.. "sekali kwn mat berdiri dekat ngan aku past dia lh ckp.. " "ckp apa??" aku punya gelojoh smpai mmber x sempat nk truskn ayat dia.. lmbt sgt doh.."nape u x ckp u pn same spesis ngan i? patut la i tgk u asyik usha i je.." kakkakakaa.. tekaan aku tepat!!



    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    penghuni baru 3sumpah aku gelak sampai senak. rugi je pall mall yg aku baru bakar td. bru isap bape pam je dah jatuh kat lantai yg penuh dgn minyak itam ngan pasir.. senak perut aku tp mcm tu gak la senak perut kwn mat sedih kena shot ngan penumbuk wan. "sumpah aku x sedar pape doh.. tau2 aku tgk kwn mat tu dah terduduk je... aku rser aku shot perut dia tp x ingat bpa kali..time tu aku rser gelap je.." kakakakka... aku sambung gelak lagi.. tpi langit x slalu cerah. ptg tu wan dpt kol dr kwn sedih.. ingat nk tanya khabar rupanya dia ckp nk wat report polis. huhu.. x pdan ngan gay. aku ckp kat wan ko ugut je ckp bdak tu buat ganguan seksual kat ko,abis cter.. mula2 wan xnk gak tp last2 dia akur gak.. so setel prob mcm tu je sbb sedih pn msuk campur skali.. ptg tu aku lpak ngan awek wan. ngan awek2 dia skali gelak smpai senak! kakakkakaa..


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆


    ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆
    Last edited by lolly lilly; 16-05-16 at 06:58 PM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  5. #4
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    bab alip


    menyantuni jiran tetangga 1

    didalam ajaran kristian,menyantuni jiran tetangga adalah perkara yg pling dititik berat kn dlm ajaran mereka begitu juga didalam islam.

    ok,aku bkn nk cerita psl ajaran didlm agama mana2 or perbandingan psl agama tapi cerita kali nie mmg ada kaitan dgn isu yg aku petik. mybe kami nie dibesarkan dlm kalangan family yg mementingkan silaturahim maka kami agak dikenali dikalangan jiran2 kami terutama time ada kenduri kendara. bkn rajin sgt nk menolong pn,nk mkn pree je pn sebenarnya. huhu.

    so time kat kolej aku ngan wan selisih ngan alip time nk blik. alip ckp sbelum dia g kolej akak jiran tu g tau soh dtg rmah sebelah lorong ngan rmah kami,ada jiran baru wat mkn2. nk kenal jiran lagi rapat maybe.

    aku tanya alip akak tu x kerja ke.
    "maybe balik time rest nk mkn kat rmh,or maybe mc kot"
    alip menjawab. aku ngan wan cuma angguk tanda setuju je.. dlm kepala dah pkir nk mkn sedap2 nie..

    "oh yeaa.. akak ckp dtg pas isyak tp lewat skit sbb jiran kita nie non muslim. by the way jgn makan sebarang. mkn la kfc or pizza klau ada.. "
    yeahh.. otak aku dah ligat terbayangkn fast food yg sedap2.. aku dah mula terliur.hihi.. alip mmg mcm tu. klau ckp suka campur2 ayat mat saleh. maklum la anak org berada. kat rmah pn ckp omputih je kau.. huhu..

    "jap,ko punya nasihat mcm xnk join je kita org mlm nie?" aku tanya alip minta kepastian..
    "eh..xla.. mesti la aku join.." mcm kerang busuk alip menjawab.. huh..
    "ko lambat aku tinggal" alip cma senyum je.


    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■



    menyantuni jiran tetangga 2


    alip buat magic. sebelum isyak g dia dah siap. aku ngan wan je malas2 nk siap.. ingat nk g mcm tu je tp sebab dah kena bebel ngan alip maka aku gagah kn diri tuk ke bilik air la juga.. huh.

    aku soh alip mandi dlu sbb nk tegur akak jiran kita org,nk ajak g skali.. smbil jln kelua rmah aku membakar rokok pall mall merah.

    "aik.. gelap je rmah.. akak nie mcm xde je.." ngomel aku dlm ati..
    "maybe akak nie dah g dulu la kot.. " aku ckp dlm ati..
    smbil tgu wan aku merokok dlu kat lua. skali ada pulak kucing tgh bersetubuh, cit!

    aku pnggil alip ajak tgk sekali tuk ilang kn bosan aku nk tgu wan kua bilik air. huhu. alip maki aku. agak dah. langsung tak sporting. huh! pas smua dah siap aku pn jlan kaki la ngan bebudak rmah ke tempat yg akak tu ckp. mat time nie aku lupa dia kat mana tp dia mmg x join skali.

    sunyi je lorong tu.. mmg ada cahaya tapi dari lilin je.. aku dah lalu.. mcm x sedap ati,aku ajak alip ngan wan balik.. ngah kami nk blik tetiba kami dgr sore..
    "haiyaa adikk.. u mau pigi mana.. sini maa.. ada mkn2.." kami toleh,oh.. ada org.. aku pandang muka bdak2 rmah.. huh, nmpak sgt kebulur nya.. ok la..kami msuk..


    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■



    menyantuni jiran tetangga 3

    uncle nie ckp rmah dia letrik x msuk g psl tu la rmah dia bergelap. ok,agak logik disitu tp yg x best nya np kami je yg dtg.. yg lain mana..

    uncle nie ckp td ada yg dah dtg. yg len maybe x jdi dtg sbb klau tgk dari jauh lampu xde so maybe pas tgk rmah gelap dowang pn amik keputusan blik je.. ok la,still logik tp yg x logik nya np x tggu smpai letrik msuk bru la jemput jiran dtg,xpn npa x tumpang je wat kat rmh jiran2 dulu or tarik letrik dr rmah jiran.

    tp aku takut soklan aku tu kang wat uncle nie kecik ati so aku diam kn je dlu..
    "uncle.. u stay ngan spa je.. sorang ke?" aku cuba beramah mesra ngan uncle tu..
    "haiyaa.. mana ada solang.. itu untie ada lalam.." jwb dia ngan telor yg pekat. kadang2 aku pn xpham.

    aku mmg x jamah pape sbb aku nie jenis jaga mkn skit lagi pn perut aku memey sensetif skit ngan makanan yg aku x biasa.. yg wan ngan alip lak aku tgk slumber je mkn.. aku perhatikn keadaan dlm rumah.. mmg ada bunyi kat dpur.. ada cahaya lilin tpi..

    aku x nmpak byang2 org pn.. aku dah start raser x sedap ati.. aku ajak bdak2 nie blik.. uncle nie mula2 tahan gak tp aku bg alasan byk paper work kena wat bru kami dpt blik.. smpai kat rmah kami selisih ngan akak jiran kami bw blik plastik kfc.

    "aik kak,jiran ada wat mkn2 pn akak nk mkn kat lua gak ke? asl akak x dtg skali?" aku cuba berbasi2.. "kamu ckp apa nie paan? jiran mana lak wat mkn2?" erkk.. aku pandang alip. " alip dah mula resah.. wan mcm biasa,pucat lesi.


    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    menyantuni jiran tetangga 4

    aku garu2 pipi yg x berapa nk gatal. aku dah bederau. jantung aku dah berdegup kengcang.
    "ish..xle jadi nie.." gumam aku dlm ati.

    tuk meredakan tekanan yg aku ngah raser so aku membakar tembakau berjenama pall mall kegemaran aku.. aku soh wan angkat plastik kfc akak jiran kami tu.. wan mengikut je arahan aku.

    "tp ptg td.." "akak yg cakap.." "saya sendiri yg ckp ngan akak.." alip dah start tergagap2. akak tu cuma ketawa sambil wat muka pelik.

    " korang nie semua saje nk kenakan akak erk?? kalau ada jiran wat mkn2 xde la akak g beli kfc nie adik2 akak nie oi.." akak jiran kami bercakap sambil menunjuk kearah plastik kfc yg wan pegang.

    "jap..akak siyes ke x blik rmah tengahari tadi? akak x main2 kami mcm mat sedih bergurau kat saya ngan wan?" aku bertanya balik sambil mengingatkan akak jiran kami kes mat kenakan aku ngan wan.

    "ish kamu nie paan.. xde masa akak nk bergurau ngan kamu benda mcm nie la.." kami dah smpai dpn rmah.. wan bagi plastik kfc kat akak tu,dia ofer gak kami mkn tp smua pkat dah kenyang.

    sebelum akak tu msuk rumah dia smpat ckp kat kami. "apa kata korang cek balik rumah td,btl ke ada org atau xde org??" erk.. agak kurang cantik idea akak tu..aku pandang budak2 bg isyarat seolah2 bertanya sama ada dorang nk pg ke tak. semua diam membisu..

    "ok la.. kita g cek.." akhirnya wan membuat keputusan..


    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    menyantuni jiran tetangga 5

    jam dah tepat pukul 10.31. aku ajak bebudak nie pg kedai dulu sbb bekalan nikotin aku dah abis. wan pelawa nikotin jenama nusantara dia. aku bkn x blh isap cuma x kena dgn selera tekak aku je.

    so dlm perjalanan alip tanya aku. "aku mcm blur lagi la paan.. apa sebenarnya yg jadi erk.." aku cuma diam je. "xpe la.. kang kita g tgk dulu.. mana tau mmg rmh tu ada org.." aku tak abis ckp alip dah potong dulu.

    "kalau btl tak de mcm mana??" wan dah dah tak senang ati ngan soklan alip yg bertubi2.

    "ko tanya paan pn mana la dia nk tau. kan dia pn sama je mcm kita pg rmah tu skali. kita pg la sana tgk dlu. past bru kita blh cter!" wan dah start meradang. wan mmg mcm tu,dia x suka push org dan x suka kena push.

    "ok2.. kita pg dlu.. mcm wan ckp,dah sampai kang kita tgk dulu bru lh cter.." aku cuba mengendur kn situasi yg makin tegang.

    "ok.." alip menjawab lemah.. selesai membeli item wajib aku,kami berjalan menuju kerumah uncle td.. dari jauh kami nmpak rmh tu mmg ada org..

    "eh..tu bkn tok imam ke??" wan bertanya. wan mmg kenal tok iman sbb dia slalu kantoi mkn kat kedai mkn dpn masjid time solat jumaat. "eh..ko nmpak tak apa aku nmpak??" alip bertanya. "tu kan akak jiran kita??!" wan lak meyambung.

    aku? cuma mampu blur..


    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    menyantuni jiran tetangga 6


    aku buang putung nikotin yg dah abis. "maybe akak tu nk cek rmah tu gak kot,sama mcm kita" aku cuba memberi jawapan yg aku sendiri tak pasti btl atau salah jawapan aku tu.

    "meh la msuk jom.." aku salam tok imam dulu,di ikuti bdak2 rmah yg lain.
    "eh kak,bila akak smpai? kfc kat rmah sp yg nk mkn.." blum sempat alip abis bertanya aku dah siku perut dia dulu.

    "kfc? kamu merepak apa nie alip? kn akak dah jemput kamu dtg tgh ari td. kamu lupa ke?" akak jiran pulak kembali tanya kat alip. alip jeling aku tak puas ati tapi blum sempat dia ckp pape aku dah tarik leher dia..

    wan cuma memerhati je tapi dia mcm dapat agak yg aku dah mula rser sesuatu yg tak kena. aku pndang wan..
    wan seolah2 pham trus menjawab."aku pn rser mcm ada yg tak kena la paan.." aku cuma menganguk. alip mcm biasa mmg slow.

    "mcm nie lip.. aku rser kn rmah nie td time kita pg org mmg tak dtg lagi tpi,akak yg kita jumpa time kita blik td tu..aku tak rser tu org.." wan angguk tanda setuju. alip cuma melopong.

    "erkk..korang bia btl??" separuh menjerit sore alip bertanya minta kepastian. "syuuhh..sore ko tu jgn la kuat sgt! aku tak nak akak tu tau.. kang dia tkut nk blik rmah lak.."

    selepas aku yakin yg uncle jiran baru kami nie mmg org,bkn jembalang baru aku brani nk mkn kat rmah dia..

    tp cerita nie baru bermula...


    ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■


    menyantuni jiran tetangga 7

    konon2 tuk membuktikan teori dan hipotesis aku ngan wan nie btl kami sepakat nk tgu akak tu pulang. tp disebabkan tak nak nampak ketara sangat,so kami terpaksa tgu akak tu blik bru kami blh ikut balik sekali..

    tp masa trus berlalu.. dah lewat sgt nie.. aku tgk jam kat handphone nokia butterfly aku dah nk msuk kul 12 mlm nie.. "erk.. akak tak nak balik ke kak.. jom la sekali.. bahaya pulak akak balik sorang tengah mlm mcm nie.. " aku cuba berseloroh sbb tak bagi nampak ketara sgt yg kami mmg nk balik sekali..

    "tak pe kamu balik dulu..akak nk tlg kemas dulu nie.. " ok,akak tu mcm tau2 so kami terpaksa la blik rmah ngan hampa. smpai je kat simpang nk masuk dpn rmah alip ngan wan jln dpn aku sbb aku behenti jap nk bakar nikotin.

    bila aku angkat je kepala aku tgk wan ngan alip tiba2 behenti serentak. "korang dah kenapa berhenti tiba2 je ni...." blum sempat aku abis kn ayat aku korang tau apa yg buat wan ngan alip berhenti berjalan??

    kali nie giliran aku skali berhenti berjalan ,siap nikotin yg aku baru bakar terjatuh kat tanah. korang tau kami nmpak apa? akak tu ngah kua buang sampah plastik kfc yg wan bawakan td!

    "yg korang nie mcm nmpak hantu jembalang nie kenapa??" akak tu tnya kami. kami diam. akak tu masuk je dlm rmh kami smua pecut lari pergi rumah uncle td.

    rumah tu gelap!!! malam tu kami tido kat masjid bertiga.
    mat sedih sms tp semua x blas.
    mlm tu kekal jd misteri buat kami bertiga sampai sekarang..

    Last edited by lolly lilly; 31-01-18 at 12:29 PM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  6. #5
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    Sembang Kosong


    trimas bebanyak kat semua kwn2 dlm forum nie yg byk memberi kn aku motivasi tuk trus menghasilkan karya yg lebih berkualiti. ada gak yg cadangkn aku supaya menulis pada siang ari sbb kebanyakan akan membaca pada mlm ari sbb nk dpt kn feel seram tu,btl ke? hihi..

    ok la.. secara jujur nya wat masa skunk nie time siang aku tgh cari kerja. tuk makluman kwn2 smua aku bru je bergelar bekas pelajar pd ari rabu 2 mggu lpas. yeaah!! tp bkn lepasan pelajar kat rmah sewa tu erk?

    kali nie aku stay kajang. cter rmah kat kajang tu kita lex2 lu. kasi henjut cter rmh kat gombak dulu. oh ye.. sbelum aku lupa,wan kim salam kat korang semua. dia dah nikah pn(sedap la gemuk tu, dah la ngah musim ujan) hahaha..

    klau dia jemput tuk dtg majlis belah rmah dia kang aku inform kat korang k? so kat sini aku post sekeping pic kawin dia kasi banje kwn2 sikit. huhu.. dah 8 thun dia mantain mcm tu je,tahniah sahabat

    (**gambar tidak dikepilkan)
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  7. #6
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    bab alip


    akak jiran 1

    pagi tu aku bgn dlu. mybe sbb x selesa ngan tempat byk nyamuk or sbb sejuk sgt. yg pasti time aku bgun masih awl lagi. lebih kurang dlm pukul 4 lebih. aku cek poket seluar aku. ok,nikotin pebret aku masih mantain dlm kocek seluar aku walaupn malam td kami lari mcm nampak.. erk.. mmg kami jembalang kn mlm tdi?? so tuk menghormati yg aku masih dlm masjid maka aku berjalan keluar dari perkarangan masjid.. aku cari pemetik api dan membakar nikotin jenama pebret aku.. aku merokok sambil mencangkung. bebudak dua ekor tu masih tido mati. letih sgt lumba lari mlm tdi kot. sambil merokok aku tepuk2 kaki aku yg digigit nyamuk.. kacau tul la haiwan nie.. aku hembus asap nikotin sambil melihat langit.. bulan penuh mlm nie.. seram sejuk pulak aku tetiba.. aku cek Phone nokia butterfly aku,ada sms dari mat sedih. "mana korang semua.. aku tanya akak jiran kita dia ckp mlm tadi selisih ngan korang.." gulrpp.. "ahh.. sudah.. drama swasta apa lagi nie.. " aku cuba imbas blik peristiwa mlm td satu demi satu.. nape truk sgt jembalang tu nk bergurau ngan kami kali nie.. maybe kami tak mandi junub lagi nie kot.. maybe la..



    bab alip - akak jiran 2

    "aku raser akak tu ada kembar kot.." wan memulakan mukadimah lepas terjaga sbb kena kejut cara kasar ngan aku. huh! tido mati lagi. "mcm bodoh je teori kau nie wan.. " alip cuba membidas hipotesis wan.. "tapi kn.. kalau apa yg wan ckp tu salah..or let say la kita tolak teori wan tu dah tu akak tu sapa? mana org mana jembalang.." aku lak cuba memberi pendapat. "hahaha.. dah mcm pantun lak ayat ko tu doh.." ntah apa yg klaka ngan ayat aku tu pn blh jadi bahan tuk wan kenakan aku. kimbet. alip tersengih2 je. lagak kami dah mcm nk merompak,isap nikotin berjemaah sambil mencangkung kat lua masjid past buat aktiviti sampingan,tepuk kaki masing2 dgn niat nak bunuh nyamuk yg cuba mencuri darah kami. alip yg tak merokok pn sama terjebak duduk lua masjid skali. "paan.. aku seram kat sini.. kita balik nak.." alip bagi idea.. wan angguk kepala mcm mengiyakan pendapat alip. "ok,kita blh balik. tpi ingat,nk balik kena lalu rmah uncle yg kita x sure lagi org atau jembalang then jiran kita.. tu lagi kimbet. ntah org ntah jembalang.. yg tu aku lagi musykil.." aku separuh mengugut tp itu mmg hakikat dia. masing2 telan air liur. "dah tu kita nk wat apa nie.." alip bertanya.. "kita memancing? kita tggu la ngok.. nk wat apa lagi. kalau kau berani g la balik" aku separuh mencabar alip. wan senyap je.. aku tgk jam.. dah kul 5 pagi..


    bab alip - akak jiran 3

    "kita tggu tok imam nk.." alip melontar kan idea.. jarang2 sekali otak dia dapat berfungsi ngan cemerlang. btl la kata org, dlam keadaan yg mendesak manusia akan menunjuk kan keupayaan mereka yg sebenar. ternyata alip tak sebodoh yg aku sangka.. "ok.." aku ngan wan menjawab serentak. aku tau,tujuan alip tggu tok imam sbb nk tanya pasal mlm td btl atau tidak tok imam ada kat rmah uncle tu. tiba gerimis lak turun. dah mcm lagu slam. gerimis mengundang cuma kali nie kami mmg xnk pn gerimis nie datang.. adoyai.. terpaksa kami masuk kedalam toilet.. aku dah semakin sejuk. tadi x pasang kipas pn dia punya sejuk dah ckup azab nie lak ngah gerimis lagi la membunuh dia punya sejuk.."aku time2 sejuk mcm nie mmg asyik nk ke toilet je..teman aku.." alip minta simpati aku ngan wan tuk temankan dia. asalnya aku je nk teman kn tapi sbb takut wan pn ikut join teman kn sekali. selang seminit tetiba alip menjerit.. "weeeiii.. tolong aku..!!!" aku ngan wan trus ke depan pintu toilet. "ada apa wei??!" aku mula bertanya.. aku dah x sedap ati. "aku..aku nampk..aku.." alip tergagap2.. "nampak apa??!" wan dah mula ilang sabar. "nampak kepala.. " mengigil2 alip nk menjawab.. "mana?" aku bertanya lepas masuk dlm toilet. "tu.. kepala..kepala paip..Hahaha..ala..lex la.. aku gurau je.." aku ngan wan mmg membabi kn je alip terus. ngah dlm keadaan mcm nie pn msih nk wat lawak bodoh dia tu. elok benam je pale dia dlm lubang jamban tu baru puas ati aku. kimbet!


    bab alip - akak jiran 4

    dari gerimis skunk dah ujan. lebat lak tu.. aku cadang kn alip bkak lampu kat tempat yg kita org ngah duduk. yela,mlm td x sempat nk wat apa dah. semua pakat lari je past tau2 dah membongkang je. "suis kat mana wei.." alip bertanya lepas puas mencari suis tapi x jumpa. "kat mana lagi,kat dinding tu la.." aku cuba memberi jawapan dgn yakin sebab tak nak nampak ketera sgt yg aku pun jarang2 ke masjid nie. huhu.. "tak de la doh.." alip dah mula merungut. "ko g tgk sana wan.." aku dah panas ati so aku soh je wan yg pergi tengok kn.. "aah la paan,xde suis.." perlahan je wan jawab. disebab kn dah xde sapa lagi aku nk soh g tgk maka aku je la yg g tgk.. eh.. mmg tak ada suis.. agak pelik disitu. merata aku cari mmg tak ada pn. aku mintak phone wan sebab phone dia ada lampu suluh,jap. eh..nk pukul 6 dah.. asl tok imam tak datang2 lagi? tau la ujan tp tak kn la sampai terlajak tido lak kot?? aku hidup kn lampu suluh kat phone wan. eh.. bila masa lak masjid nie warna merah? bkn putih ke?? aku suluh keliling dinding.. "wan.. nie bkn.. erk.. aku raser la kn.. kita skunk ada kat dlm kuil la doh.." wan dah wat muka gabra. megelupur dia tgk kanan kiri. alip mcm biasa ngan blur dia. aku amik keputusan ajak wan ngan alip stay kat lua.. berteduh dpn kuil je walaupn tengah ujan lebat. sama ada kami yg tkut sgt sampai x le beza kuil ngan masjid atau..


    bab alip - akak jiran 5dingin takat beku. tu la gambaran yg aku lh ckp tapi ati aku lak panas tahap lava dah nie. kimbet punya jembalang. kalau aku demam mmg aku santau jembalang2 nie. aku meyumpah2 dlm ati. huh! wan dah tersenguk2 tahan mengantuk sambil mencangkung. kesian lak aku tgk. tapi mmg pelik,kelaka pn ada. punya la takut sampai salah masuk dlm kuil. tu ckp wan tapi sbb aku terbagun dan isap pall mall jadi aku mmg sure yg kami mmg tido masjid sebenarnya,mcm mana ada kat kuil lak tu aku mmg xle nk jawab.. cuma aku tak nak takut kn bdak2 so aku diam kn jela.. aku tgk bekalan nikotin aku dah nk abis,ujan lak xde tanda2 mcm nk perlahan.. aku tgk jam.. dah kul 6.30 aku ajak bdak2 balik je. kami redah ujan.. nasib dlm perjalanan blik xde pape yg buruk jadi. sampai je rmah bdak2 tu trus tkar baju dan sambung tido.. penat sgt la tu kot.. aku mandi dulu. tgah aku mandi aku dengar bunyi bising.. "paaaaannnnn...oi paannn...!!!" aku dgr sore mat sedih pangil nama aku. erm,apa lak yg dia nk pagi2 buta nie.. memandang kn bilik air kat atas dan mat sedih kat bawah maka aku cuma jerit je blas pangilan mat sedih. "iya,aku ngah mandi tadi. napa?" "nie hah.. ada org nk jmpa ko.." aik? pagi2 buta nie spa lak nk jmpa aku. "sapa??" aku bertanya. "akak nie hah.." hah?? akak jiran?? bala apa lagi la nie yg melanda..

    bab alip - akak jiran 6
    "nie hah.. uncle kirim kat korang makanan smalam. tak sempat nak bagi korang dah balik pulak.." akak tu menghulurkan makanan yg berbungkus plastik. lain mcm senyuman akak tu. tak tau la sebab aku ngah berkemban je ke or.. "akak letak dlm peti ais mlm tdi,tapi akak dah panas kn tadi.. makan la.." akak tu sempat berpesan sebelum aku masuk kedalam rumah. "ok,trimas." pendek jawapan aku. aku masuk je trus buang makanan tu kat dapur. "wei2,yg ko nie buang tebiat apa lak tu?? kang makanan tu?!" mat sedih yg tak tau pape tetiba melenting tgk aku buang makanan yg akak tu bagi mcm tu je.. "ko tak tau pape senyap ke kang ngan ko2 aku humban kat dlm tong sampah tu!" aku mengherdik mat sedih. kesian dia tpi nk wat mcm mana. aku ngah penat. tapi aku sampai skunk tak bagi tau pape kat bdak2 rmah. bkn apa, tak dowang risau or takut je.. "paan,aku nk tanya skit lh tak?" mat bertanya lepas tgk aku mcm dah tak moody sgt. "mlm tadi korang g mana..mcm lari dari jembalang je sampai tak nak balik rmh?" aku mls nk jwb soklan bodoh mat sedih tu. spoil. ilang balik mood aku. aku amik nikotin,bakar dan naik atas. tido.





    Last edited by lolly lilly; 15-05-16 at 04:06 PM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  8. #7
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    BAB PAAN


    SBDJ 1

    korang penah dgr nama tamar jalis tak? bukan buah yg popular time bln pose tu la.. kicap tamin? lagi la salah..

    ala.. klau korang hidup zaman 80-90 an mesti kenal pnya la.. aku tak de la obses, baca buku dia pn tak pernah abis 1 buku penuh. kat rumah nenek aku pnuh ngan buku SBDJ,makcik aku kumpul.

    dulu aku ada minat yg mendalam dgn hobi membaca. 1 malam tu aku lepak rmah nenek aku. aku tak ingat la bila tapi aku kecik lagi.. sangat kecik untuk aku ingat time tu aku darjah bape.. so mlm tu aku mengatal nk membaca. bosan konon nya lagi pn ngan membaca membuat aku nampak lagi matang dan kelihatan lebih berintelektual,poyo.

    so aku amik buku SBDJ tu. aku selak..aku baca.. aku dah rser lain. semacam je jln citer dia. aku tgk muka dpn dia ada ilustrasi pic jembalang. aku trus tutup! aku nekad, aku amik keputusan blik rmah aku jln kaki di tengah hening mlm sbb rmah aku pn xde la jauh mana. aku blik smbil menagis ketakutan. BABI pnya buku.

    Ini siyes. kisah benar. korang jgn gelak sbb time tu aku blm tau apa itu nikotin,sgt2 naif. hah? apa tu SBDJ?? SBDJ tu ialah SIRI BERCAKAP DENGAN JIN.. tak kn la pulak SIRI BERGURAU DENGAN JEMBALANG kn??..



    SBDJ 2

    mak aku ckp dulu kecik2 aku nie istimewa. bkn sbb kecik2 aku comel tp or aku dlm golongan kanak2 istimewa tp sbb aku ada "gifted". gifted mcm mana? ok meh sini aku citer..

    aku dilahir kn normal mcm baby2 yg lain sampai la 1 tahap parents aku dpt tau aku nie rabun,dan rabun aku agak kronik untuk umur mcm aku. power mata aku dlm 200 ke 300 kot.

    time tu umur aku dlm bwh darjah 3. tapi yg pelik nya mak aku ckp ada masa nya aku blh "nampak" dgn jelas,kadang terlalu jelas benda yg aku nmpak tu. yg tak rabun tu klau nk tau mcm mana rser rabun cuba korang pnjam spek kwn2 korang,pakai. korang nmpak kabur dan pening kn? mcm tula klau orang rabun tak pakai spek.

    tapi mak aku ckp 1st yg dia perasan aku ada kelainan sbb mak aku pnah nmpak aku bercakap dgn "seseorang" tpi mak aku tak nmpk aku ngah bercakap ngan sape. bila mak aku tnya aku lh jwb ngan detail org tu mcm mana,rupa,apa benda tu nk padahal mak aku tau yg aku nie rabun kronik.

    parents aku mmg dah wat kn spek tp biasa la bdak,mana nk pkai bnda yg dia x selesa.. makin ari aku makin kronik. dari kadang2 sampai dah tahap aku kerap dgr,rasa dan nampak so benda nie wat parents aku jdi cuak..

    bayangkn la mak aku ckp kdang2 nmpak aku ckp kat cermin tingkap bilik aku,time tu arwah makcik aku yg jaga aku. bila arwah makcik aku ngan mak aku tanya aku ckp ngan sapa n benda tu nk apa aku jwb,
    "dia nk main2 ngan along.. dia nk masuk rmah.. lh tak?.."
    mau tak seriau mak ngan arwah makcik aku..
    Last edited by lolly lilly; 23-05-16 at 04:15 AM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  9. #8
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,238
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    Maaf kawan-kkawan, cerita terhenti disini.. penulis telah membuang post beliau. harap maaf.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  10. #9
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2019
    Posts
    1
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Tunggu buku novel kisah seram rumah sewa gombak yang mungkin akan di tukar tajuk menjadi SIRI BERGURAU DENGAN JEMBALANG.

    Salam sayang!
    Officials_paan

Members who have read this thread: 1

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •