Results 1 to 9 of 9

Thread: cara nak retrieve file yang ter'delete'...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    24
    Post Thanks / Like

    cara nak retrieve file yang ter'delete'...

    Aku baru tau hari ni bahawa file2 yang terdelete bleh diamek balik walaupun tong sampah kita dah klik 'empty recycle bin'....aku baru tau sbb aku dah terdelete file yg sangat penting....hehe.... okey...caranya ialah...



    ok....jadi....hanya pilih folder mana yang 'mengandungkan' file tu... cthnya file tu dalam sample pictures, jadi right click kat folder tu dan pilih 'restore previous version'....jadi automatic computer akan search previous version dengan tarikh2 tertentu....korang pilih la tarikh mana yang masa tu rasanya file tu masih ada lagi kat dalam folder tu....bila dah pilih, automatic akan kuar folder yang mengandungkan file tu..,...hehe....yay....sori kalau repost...hehe

  2. #2
    Senior Member

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,709
    Post Thanks / Like
    Adakah System Protection perlu ditetapkan kepada on? Apa yang perlu ditetapkan jika mahu ia berkesan pada lain2 partition sebagaimana system partition (spt cth yg anda berikan)?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    24
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sH@m View Post
    Adakah System Protection perlu ditetapkan kepada on? Apa yang perlu ditetapkan jika mahu ia berkesan pada lain2 partition sebagaimana system partition (spt cth yg anda berikan)?

    uik....soklan tahap tinggi...hehe.... sy pun tak tahu sejauh mana keberkesanannya.....sy baru je wat td....alhamdulillah...menjadik...mungkin masa sy wat tu, system ada create restore point..... jd, file yg sy nk retrieve tu ada.... kalau xdapat gak, mungkin leh guna software namanya recuva.... sy xtry lagi...hehe.....

  4. Thanks sH@m thanked for this post
    Likes sH@m liked this post
  5. #4
    Senior Member

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,709
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by putery_1685 View Post
    uik....soklan tahap tinggi...hehe.... sy pun tak tahu sejauh mana keberkesanannya.....sy baru je wat td....alhamdulillah...menjadik...mungkin masa sy wat tu, system ada create restore point..... jd, file yg sy nk retrieve tu ada.... kalau xdapat gak, mungkin leh guna software namanya recuva.... sy xtry lagi...hehe.....
    Bukan soalan tahap tinggi, cuma sekadar ingin kepastian, sesetengah dari kita tidak tahu apa yang kita kongsikan tetapi anda... tahu.

    Terima kasih di atas perkongsian ini.

    BTW, ia perlukan restore point/s dan untuk lain2 partition cuma tetapkan protection kepada on.

  6. Thanks putery_1685 thanked for this post
  7. #5
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    24
    Post Thanks / Like
    trm kasih juga bgtau apa yg sy tak tahu...hehe....excited sgt bila tau td....terus post kat sini....xsempat nk kaji lebih mendalam...nak dpt title active member le konon....hehe.....

  8. Likes heaven8846 liked this post
  9. #6
    Senior Member
    Nett8's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Damansara, Petaling Jaya
    Posts
    4,290
    Post Thanks / Like
    org lama ni... join date Oct 2006

  10. #7
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    24
    Post Thanks / Like
    hahaha......i'm back.....

  11. #8
    Senior Member
    heaven8846's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,828
    Post Thanks / Like
    mmg lama..otai..hehe..

  12. #9
    Junior Member
    Join Date
    May 2015
    Posts
    4
    Post Thanks / Like

Members who have read this thread: 1

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •