Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 35

Thread: Isi minyak kapal terbang?

  1. #1
    Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    90
    Post Thanks / Like

    Isi minyak kapal terbang?

    Aku curious sbb kdg2 kalau isi minyak kapal terbang, still ada aircond kira mcm enjin masih on lagi. Kalau kereta atau motor, kena off dulu enjin baru boleh isi minyak. Kenapa ye?

  2. #2
    Junior Member Raslinorman's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    walaweh kapal terbang..tpi utk keta untuk elakkan meletup la kut..

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    tak silap saya ada baca pasal arahan matikan enjin kat poster. dia senarnya ada ion positif dgn negatif kat dlm badan kita so kalau kita tak matikan enjin ion maybe jadi tak seimbang yg mengakibatkan letupan dari bahan api.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2020
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by ipohlai View Post
    Aku curious sbb kdg2 kalau isi minyak kapal terbang, still ada aircond kira mcm enjin masih on lagi. Kalau kereta atau motor, kena off dulu enjin baru boleh isi minyak. Kenapa ye?
    kau pilot ke? impianku dari kecil ahha. taktau pula kenapa tapi aku tau la bahaya kalau enjin on tgh isi minyak.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2020
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    arahan kat semua stesen minyak mmg kena tutup enjin..boleh melecur badan kalau ada kes macam ni..hati2 di stesen minyak

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2020
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by ipohlai View Post
    Aku curious sbb kdg2 kalau isi minyak kapal terbang, still ada aircond kira mcm enjin masih on lagi. Kalau kereta atau motor, kena off dulu enjin baru boleh isi minyak. Kenapa ye?
    yeke bukan dorang selalu isi minyak time kapal off..time takda penumpang yang ada, dorang akan isi time dorang check up kapal..

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2020
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by ipohlai View Post
    Aku curious sbb kdg2 kalau isi minyak kapal terbang, still ada aircond kira mcm enjin masih on lagi. Kalau kereta atau motor, kena off dulu enjin baru boleh isi minyak. Kenapa ye?
    bab ni aku ada housemate sorang bila gi teman dia isi minyak, tak kan mati enjin sebab malas nak start balik...dah bnyak kali dah aku bebel..aku tgok ada berita pasal tak mati enjin kereta terbakar..

  8. #8
    Junior Member Raslinorman's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by chai teik View Post
    arahan kat semua stesen minyak mmg kena tutup enjin..boleh melecur badan kalau ada kes macam ni..hati2 di stesen minyak
    bahaya tau minyak..ramai ambik mudah..ni tak campur hisap rokok sambil isi minyak lagi..cari nahas la

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2020
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by rafiahdila View Post
    bab ni aku ada housemate sorang bila gi teman dia isi minyak, tak kan mati enjin sebab malas nak start balik...dah bnyak kali dah aku bebel..aku tgok ada berita pasal tak mati enjin kereta terbakar..
    tak sayang nyawa la macam nie. dah jadi baru nak menyesal tapi tak ada guna dah la. harap kena denda penalti org2 macam nie.

  10. #10
    Member imaxtothemax's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    95
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by Yusaki125 View Post
    tak silap saya ada baca pasal arahan matikan enjin kat poster. dia senarnya ada ion positif dgn negatif kat dlm badan kita so kalau kita tak matikan enjin ion maybe jadi tak seimbang yg mengakibatkan letupan dari bahan api.
    Uih ko punye cara ckp peh mcm student sains yg mmg power. aku yg ternganga bila baca haha! Tapi betol gak tu. Ada yg kata kalau tak off enjin, kira ada statik cemana tah

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Members who have read this thread: 21

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •