Results 1 to 8 of 8

Thread: Convert Unit AutoCAD Drawing Imperial to Metric

  1. #1
    Senior Member
    Nett8's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Damansara, Petaling Jaya
    Posts
    4,294
    Post Thanks / Like

    Red face Convert Unit AutoCAD Drawing Imperial to Metric

    Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

    Tetiba plak rajin ari ni... sesaja teman nak nulis sedikit tutorial penukaran unit drawing dalam AutoCAD. Baru-baru ni, teman ada dapat satu drawing dan nak kena siapkan beberapa sistem mekanikal dalam bangunan tersebut.

    Masalahnya, arkitek bagi drawing dalam unit Imperial (foot, Inch etc.), jadi pening sedikit sebab tak biasa lukis dalam unit tersebut. Secara Kebiasaan, suka lagi teman lukis dalam unit Metric (mm). sebab dah terbiasa. Jadi, teman mulalah google untuk cari penyelesaian untuk menukar unit daripada Imperial ke Metric.

    Jadi teman jumpa satu tutorial, dan teman aplikasi semula bagi sesiapa yang nak tukar unit tersebut.



    1. File Drawing AutoCAD dalam unit Foot & Inch



    2.Drawing AutoCAD keseluruhan



    3.Perhatikan unit Foot & Inch (Imperial) bagi dimension dalam drawing.



    4.Tutup Drawing tadi, dan buka File baru (Ctrl+N) atau pergi File dan Klik New. Dalam senarai Template, pilih acadiso.dwt untuk membuka paparan yang baru.



    5.Setelah paparan telah dibuka, taip i dan tekan enter.
    note : i adalah command insert dalam AutoCAD.



    6.Paparan insert, browse untuk mencari lokasi file Drawing unit Imperial tadi. Ikut setting seperti paparan di atas ini. Kemudian klik OK.



    7. Saya copy drawing lain yang dimension dalam Metric. Bertujuan untuk Match Properties dimension drawing tadi, secara pick dimension lukisan di atas ini kepada dimension lukisan yang di insert tadi.



    8.Perhatikan drawing di atas, drawing sebelah kiri yang saya copy paste, dan drawing sebelah kanan drawing yang di insert. Match Properties dimension drawing yang di insert tadi (pick dimension ke dimension). Maka siap penukaran unit daripada Imperial ke Metric. Dan Save Drawing dengan nama Fail yang baru. Wallahualam.

    p/s: kalau ada salah dan silap, bagitahu la... teman pun kadang ralat dalam drawing AutoCAD ni.
    Last edited by Nett8; 09-09-13 at 07:20 PM.

  2. Thanks shuffle_017 thanked for this post
    Likes lolly lilly, shuffle_017 liked this post
  3. #2
    Senior Member

    shuffle_017's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    5,186
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    3
    rajin sungguh engineer sorang ni

  4. Thanks Nett8 thanked for this post
  5. #3
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,239
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    Memg rajin sungguh pon..
    Btw sankyuu toq nnett, meme brguna nih..
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  6. Thanks Nett8 thanked for this post
  7. #4
    Senior Member
    Nett8's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Damansara, Petaling Jaya
    Posts
    4,294
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by shuffle_017 View Post
    rajin sungguh engineer sorang ni
    rajin amendanya shuffle... terpaksa... tidak susah nak estimate... panjang pipe nak lukis dalam building tu... tp kalau sesiapa yang dah biasa dgn unit imperial, tak der masalah.

    Quote Originally Posted by lolly lilly View Post
    Memg rajin sungguh pon..
    Btw sankyuu toq nnett, meme brguna nih..
    tak der smpi 5 minit lolly... file asal pun kita tak usik... jadi kira safe la...

  8. Likes shuffle_017 liked this post
  9. #5
    Senior Member

    shuffle_017's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    5,186
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    3
    Quote Originally Posted by Nett8 View Post
    rajin amendanya shuffle... terpaksa... tidak susah nak estimate... panjang pipe nak lukis dalam building tu... tp kalau sesiapa yang dah biasa dgn unit imperial, tak der masalah.

    berselirat aku tengok drawing tu pusing mata,aku tak sampai tahap lagi lukis hebat2 macam tu baru basic
    *btw,nett kerja ngan JKR kan?

  10. #6
    Senior Member
    Nett8's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Damansara, Petaling Jaya
    Posts
    4,294
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by shuffle_017 View Post
    berselirat aku tengok drawing tu pusing mata,aku tak sampai tahap lagi lukis hebat2 macam tu baru basic
    *btw,nett kerja ngan JKR kan?
    a'ah... heee kejer di ipjkr...

    shuffle, kalau suruh teman draw bangunan pun, teman x reti... teman draw sistem mekanikal dalam bangunan jer. yang berselirat apa semua tu, arkitek yg punya... pelukis pelan yang draw...

    M&E dan C&S hanya part of arkitek tu. contoh mekanikal : Internal Cold Water, Internal Sanitary, Fire Fighting System, Air Conditioning & Mechanical Ventilation, Lift System, etc...

    tp kalau pandai baca drawing dah memadai...
    Last edited by Nett8; 09-09-13 at 07:43 AM.

  11. #7
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    ada sotfware autocad tak?

  12. #8
    Senior Member
    Nett8's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Damansara, Petaling Jaya
    Posts
    4,294
    Post Thanks / Like

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com

    Server sponsored by SyokHost.Com
    Quote Originally Posted by rafizasb81 View Post
    ada sotfware autocad tak?
    maaf tuan, software autocad tak der plak nak upload... lagipun proprietary software... crack tu mmg la ada... tp malas la... tuan google dan torrent la sendiri yer...

    teman cuma nak kongsi jer... cara bagaimana nak convert unit dalam autocad... mana tau, sapa-sapa nak refer...

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •