Results 1 to 10 of 10

Thread: :: Kek Red Velvet ::

  1. #1
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,239
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9

    :: Kek Red Velvet ::

    Cara-cara nak buat Kek Red also known as Kek Baldu Merah
    Tataw nak letak dlm resipi apa, tp sbb bahasa melayu, jd lolly letak dlm Masakan Melayu jela~ hee~




    Bahan-bahan ( 1 biji kek )

    Bahan A ( Bahan2 kering - Ayak bersama dalam satu mangkuk )



    • 2 1/2 cawan tepung kek atau superfine (resipi asal guna tepung all purpose)
    • 1 1/2 cawan gula castor
    • 1 sudu kecil Soda Bicarbonate
    • 1 sudu kecil garam
    • 1 sudu kecil serbuk koko

    *~*~*~*~*~*~*~~*
    Bahan B ( Bahan2 basah -Satukan dlm mangkuk yg lain, pastu sebatikan guna whisk )

    • 1 1/2 cawan minyak sayur
    • 1 cawan buttermilk ( pastikan suhu bilik )
    • 2 biji telur

    *~*~*~*~*~*~*~~*
    CREAM CHEESE FROSTING
    Bahan C
    • 250 gms Cream Cheese
    • 1 cawan gula aising
    • 1 1/2 cawan butter

    *~*~*~*~*~*~*~*~*
    Cara-cara


    • Pastikan ada 2 mangkuk atas meja korang yer , satu mangkuk berisi :

    Bahan A dan satu mangkuk berisi Bahan B

    • Tuang mangkuk berisi Bahan A kedalam mangkuk berisi Bahan B ( bahan kering tuang dlm bahan basah).


    • Pastu gunakan mixer dengan kelajuan sederhana, mixed kan bahan2 tersebut . ( Mixed utk sebatikan 2 jenis bahan2 itu sehingga menjadi satu adunan saja yer). Dah siap !!!!
    • Tuangkan adunan tu dlm 2 biji atau sebiji loyang 9 inci tadi dan bakar suhu 175 darjah celcius selama 30-35 minit .
    • Setelah oven berbunyi, kuarkan kek tadi, cucuk tgh2 kek dgn lidi or cungkil gigi, bila tarik cungkil gigi tu , bersih jer kelilingnya, dh masak lah tu....
    • pastu kuarkan kek dr loyang n sejukkan kek tu atas besi relai ... Sementara tunggu kek tu sejuk, kita buat Cream Cheese Frostingnya yer...

    • Satukan semua bahan2 di atas (mixed gunakan mixer - kelajuan sederhana, sampai kembang sekali ganda . Siap utk digunakan...


    CARA2 NK FROST KAN KEK RED VELVET


    • Klu guna 2 loyang , amik satu keping kek , sapukan frosting atasnya pastu letak satu keping lagi kek atasnya, pastu sapukan frosting keliling kek tu utk menutup semua kek ...
    • Klu guna sebiji loyang, belah tengah2 kek tu, guna pisau yg potong roti tu atau beli cake leveler kat kedai jual barang kek ( jgn guna gergaji pulak ),pastu sapukan frosting kat tgh2 kek tu
    • then sapu keliling kek tu dgn cream cheese frosting...
    • Pastu hiaslah sesuka hatinya...


    Buttermilk tu buatnya mcm ni ....

    • Satu cawan susu campur
    • 1 sudu besar cuka makan, (biarkan 10 minit, baru guna)


    P/S : Ingat, bahan2 guna suhu bilik, jgn suka2 kuar fridge terus guna...nnti klu kek jadi kek paru2 lembu, jgn ckp salah bg resipi pulak ..... Selamat mencuba !!!!!!!

    Gambar Cantik ckit :




    Tags : [1] [2] <lolly da wt n memg sedaaapp~ resipi yg lolly pkai pon dr cni jd just share jela~ gmbr sndiri x ada coz blom sempat tgkap gambar kek da hbis~ >
    Last edited by lolly lilly; 10-12-12 at 12:01 PM.
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  2. #2
    Senior Member fbredfox's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    659
    Post Thanks / Like
    nampak mcm bagus... tp bila buat tak menjadi serupa tu..
    mmmmm....
    اورڠ بياسا بوات باءيق، سنانتياسا برسڠك باءيق دان مڠڠڬڤ سموا اورڠ باءيق; اورڠ بياسا بربوات جاهت، سنانتياسا برسڠك بوروق دان بيرڠڬڤن سموا اورڠ جاهت سڤرتيڽ ...... ...... TOBAT LAHUM.... KITE BAKO JEEE.....

  3. #3
    Senior Member
    fideldesu's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    (∩`-)⊃━☆゚.*・。゚.*・。゚
    Posts
    7,856
    Post Thanks / Like
    malas nak wat beli kat Secret Recipe jela


  4. #4
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,239
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    Quote Originally Posted by fbredfox View Post
    nampak mcm bagus... tp bila buat tak menjadi serupa tu..
    mmmmm....
    kne pndai decorate la~ hee~
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  5. #5
    Senior Member

    supernova's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Langit Biru.
    Posts
    1,305
    Post Thanks / Like
    nampak menarik nyee.. tapi teman tak begitu minat makan n nak wat kek. lolly wat kan sebijik lagi utk teman. sebagai hadiah besday in advance. tengkiu.

  6. Likes lolly lilly liked this post
  7. #6
    Senior Member


    lolly lilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ♥Bandar Anggerik♥
    Posts
    3,239
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    9
    Quote Originally Posted by supernova View Post
    nampak menarik nyee.. tapi teman tak begitu minat makan n nak wat kek. lolly wat kan sebijik lagi utk teman. sebagai hadiah besday in advance. tengkiu.
    kak nOva, bukn besday akak n lolly x jaoh ke? mcm mna plak boley jd hadiah besday~
    When life gives you a hundred reasons to cry,
    show life that
    you have a thousand reasons to smile.


    ▌│█║▌║▌║ ѕтк-∂єυѕ.вℓσgѕρσт.σм ║▌║▌║█│▌

  8. #7
    Senior Member

    shuffle_017's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    5,186
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    3
    sdapnyer~meleleh kawe

  9. #8
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    sedap sedap nyeee lumer ng di mulut

  10. #9
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Makasih infonya, mau dicoba soalnya kirain bikin red velvet susah gitu ternyata bahan-bahannya gampang ditemuin yaa.
    Jual Kopi Arabika dan Kopi Hijau Pelangsing Dengan Aroma Yang Khas

  11. #10
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    4
    Post Thanks / Like

Members who have read this thread: 1

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •